Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Še letos izgradnja krožišča v Gabrovčcu in prenova ceste Zagradec - Ambrus

Župan Dušan Strnad je v popoldanskem času na delovnem obisku gostil tudi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, s katerim sta podpisala sporazum o sofinanciranju za ureditev regionalne ceste Krška vas – Gabrovčec. Prenova 1,8 mio vredne naložbe zajema tudi izgradnjo prepotrebnega krožišča v Gabrovčcu. S tem se bo bistveno izboljšala prometna varnost udeležencev v prometu.

Župan Dušan Strnad je na srečanju povedal, da ima ivanška občina na infrastrukturnem področju velike potrebe, izpostavil pa je tudi dobro sodelovanju v zadnjih letih tako z ministrstvom kot z Direkcijo RS za infrastrukturo. Omenil je začetek gradnje nadvoza čez železniško progo pri Malem Hudem in sočasno izgradnjo zahodne obvoznice, ki jo gradi Občina v lastni režiji. »Današnji podpis sofinancerskega sporazuma za gradnjo krožišča v Gabrovčcu, je za nas in naše občane velik korak naprej. Občina Ivančna Gorica se v zadnjem desetletju lahko pohvalil s številnimi priznanji, kot razvojno uspešna občina. Mi se trudimo, da naredimo občino za občanke in občane čim bolj prijetno in domače, seveda pa brez pomoči države ne gre. Tako si želimo tudi v prihodnje«, je zaključil župan Strnad.

Minister JVrtovec je povedal, da imajo t. i. terenski obiski vlade učinek, saj se projekti še hitreje premaknejo naprej. »Delamo z občinami z roko v roki, tvorimo skupne zgodbe in razvijamo slovensko podeželje. Ena od podeželskih občin je tudi Ivančna Gorica s katero zelo dobro sodelujemo. Imamo pa kar nekaj odprtih več milijonskih projektov v naslednjem obdobju, kot so izgradnja nadvoza pri Malem Hudem ter prenova ceste in izgradnja krožišča v Gabrovčcu. Infrastrukturni minister je v nadaljevanju naznanil prenovo državne ceste Zagradec – Ambrus – Žvirče, ki bo prenovljena še letos. »Omenjeni projekti in zneski naložb, ki bodo skoraj v celoti prenovljeni v letošnjem letu, pomenijo, da se bo Občina Ivančna Gorica v bodoče še hitreje razvijala na področju cestne infrastrukture. Mi imamo vizijo, da se razvija slovensko podeželje in ne samo mestna središča«, je še dodal Vrtovec.  

V nadaljevanju sta z Lilijano Herga, direktorico Direkcije RS za infrastrukturo, predstavila še nekatere odprte projekte na področju prenov državnih cest. Omenila sta prenovo večjih odsekov cest, ki so potrebni prenove, in sicer na relaciji Šmartno pri Litiji – Grm – Radohova vas, Ivančna Gorica – Radohova vas, Zagradec – Breg pri Zagradcu – Male Rebrce (do meje z občino Žužemberk), …

Poleg omenjenih prenov je župan Dušan Strnad izpostavil tudi prepotrebno prenovo preostanka državnega odseka Ljubljanske ceste z ureditvijo glavnega križišča v Ivančni Gorici, ki pelje proti Stični, podjetjema Livar in Akrapovič ter proti avtocesti.

Pogovori so potekali tudi posodobitvi železniške postaje in umestitvijo drugega tira do Ivančne Gorice. Po besedah ministra Vrtovca so prenove v železniško infrastrukturo nujno potrebne. »Frekvenca vlakov tudi z dvotirnostjo, ki jo že umeščamo v prostor od Ljubljane do Ivančne Gorice, je toliko večja in če želimo železniški potniški promet narediti privlačen, moramo železniško infrastrukturo vseskozi posodabljati«, je zaključil minister.

Po podpisu sofinancerskega sporazuma je sledil terenski ogled, kjer si je minister v družbi župana in njegove ekipe ter predstavnikov izvajalskih del, ogledal potek izgradnje nadvoza in zahodne obvoznice na Malem Hudem.

Oglejte si tudi