Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Ples za naše mame

»V življenju mi največ pomenita dve besedi. Mama in življenje; mama, ti si mi dala življenje, in življenje, ki mi je dalo tebe, mojo mamo.« S temi besedami je povezovalka Daša Laria Perklič, članica gledališke skupine Kulturnega društva VIDOVO, pozdravila mame, babice, tete in druge obiskovalce Doma kulture v Šentvidu pri Stični, kjer smo krajani v soboto, 23. 3. 2019, praznovali materinski dan.

Materinski dan se zgodovinsko navezuje na čaščenje matere in izvira iz antičnega sveta, kjer so častili boginjo Reo; praznovanje pa je prevzela tudi krščanska cerkev, ki je čaščenje posvetila Devici Mariji. Letošnja prireditev je bila poimenovana Ples je ljubezen, saj je eden izmed svetovno znanih koreografov zapisal, da je ples slavljenje življenja. Tistega življenja, ki so ga nam podarile naše mame. Organizatorji so ples postavili v ospredje prireditve in preko plesa vsem obiskovalkam in obiskovalcem pokazali veselje, želje in neizmerno ljubezen njihovih otrok. Na prireditvi so se prepletali tako folklorni, klasični, latinsko-ameriški plesi kot moderni, skupinski in posamični plesi.

Predsednik Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični gospod Silvo Praznik je uvodoma poudaril, da je vloga matere v družini zelo velika, saj v svojem celodnevnem delovnem urniku opravljajo veliko različnih služb, torej so gospodinje, vzgojiteljice, delavke in uslužbenke. Na prireditvi, ki jo je Kulturno društvo VIDOVO organiziralo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo, je nastopilo kar 125 otrok iz lokalne osnovne šole, vrtca in folklorne skupine ter društev iz drugih krajev občine Ivančna Gorica.

Kot prvi so srca vseh žensk v dvorani ogreli najmlajši iz vrtca Čebelica. Prva skupina je pod vodstvom Tjaše Giohin in Simone Pahar pričarala čudovito pisano mesto, polno ljubkih hišic, pisanih barv in radovednih otrok. Na kmetiji dinozavrov, kakor se je imenovala druga skupina iz vrtca Čebelica, pa je izgubila cela jata piščancev. Preko plesa, ki je nastal pod mentorstvom Urše Anžlovar in Mire Drobnič, so na koncu vsi piščanci našli pot domov.

Učenci 1. razreda OŠ Ferda Vesela s plesom uprizorili jutranje prebujanje. Pozdravili so dan, sonce, ptice, zrak, cvetje in svojo mamo. Plesna koreografije, ki je nastala pod mentorstvom Barbare Drenik in Martine Ratajec, je izražala vzklik otrok »dobro jutro Sonce«. Učenci 4. Razreda OŠ Ferda Vesela pa so prisotne popeljali v začetek 16. stoletja in jim prikazali družabni ples »branel«, ki je še dandanes zelo priljubljen.

Klasične in latinsko-ameriške plese so odplesali učenci Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice, ki jih v okviru plesne dejavnosti vodi Marija Majzelj-Oven, profesorica nemščine. Dvakratna državna prvaka Nejc Bavdek in njegova soplesalka Neža Novak sta vedno klasični dunajski valček in temperamentno »bachato«, ki se kot ljudski ples pleše v Dominikanski republiki, odplesala v skupini dijakov, ki so jo sestavljali Maks Ponikvar in Daša Rogelj ter Ibro Hodžić in Neja Planko.

Zvrst športnega plesa »cheer dance«, ki izvira iz Amerike in je v Sloveniji kot šport vedno bolj priljubljen in prepoznaven, sta predstavili mlajša in starejša skupina V.I.P. Frklje, ki trenirajo v Ivančni Gorici, Plesalke so pred nastopom povedale, da jih konec aprila čaka še tekmovanje, ki se ga že veselijo in nestrpno pričakujejo.

Na slovesnosti pa ni manjkalo niti naše pristne slovenske kulturne dediščine – folklornih korakov in folklornikov Otroške folklorne skupine VIDOVO. V letu 2018 so se folklorniki kot najboljša folklorna skupina v Sloveniji predstavili na državnem srečanju, kjer so osvojili zlato priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Za ta uspeh so v letu 2019 prejeli Jurčičevo plaketo Občine Ivančna Gorica za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila. Odrska predstavitev »Moja punčka«, ki je nastala pod mentorstvom Anite in Katarine Kotar, je prikazala, da otroška domišljija res ne pozna meja in da včasih igrače resnično oživijo .

Mama je prva beseda, ki jo otrok izgovori. Mama je tista, ki se nam prva nasmehne in nas prva nas stisne v svoje naročje. Kulturno društvo VIDOVO se zahvaljuje vsem nastopajočim in mentoricam za sodelovanje na prireditvi ob materinskem dnevu, za katero verjamejo, da bo dvorano napolnila tudi ob letu osorej.

Mama, ti si pesem življenja!

Zapis: Alina Cunk Perklič
Foto: Boštjan Perklič

Oglejte si tudi