Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Šentvid pri Stični v znamenju konj in konjskih vpreg

Konjerejsko društvo Radohova vas je tudi letos organiziralo spretnostno tekmovanje s konji in vpregami. Tekmovanja v spretnostnem jahanju, jahanju okrog sodov in spretnostni vožnji vpreg so potekala v soboto, 31. maja 2014 na letališču v Šentvidu pri Stični. 


Konjeniška prireditev se je pričela s povorko konjenice in konjskih vpreg, na kateri sta se pripeljala tudi predsednik Konjerejskega društva Radohova vas, gospod Milan Vrhovec in podžupan Občine Ivančna Gorica, gospod Tomaž Smole. Ob tej priložnosti je slednji obiskovalce nagovoril z naslednjimi besedami: »Veseli me, da se v okviru občinskega praznika odvija tudi takšna prireditev, ki vključuje človekovega plemenitega prijatelja konja. Človek in konj sta že od nekdaj sodelovala, skupaj sta delala in ustvarjala. V današnjem času smo se žal precej oddaljili od teh plemenitih bitij, zato me še posebej veseli, da s takšno prireditvijo znova obujamo tega duha in sledimo ciljem, kako se ponovno zbližati z naravo.« Ob zaključku nagovora je organizatorjem in tekmovalcem zaželel lepe uspehe na tekmovanju.
Ena od tekmovalnih disciplin je bila tudi spretnostno jahanje, v kateri še posebej izstopa usklajenost med jahačem in konjem pri premagovanju ovir. Za doseganje vidnejših rezultatov je potrebno veliko treninga, da jahač pripravi konja do primerne poslušnosti, spretnosti in previdnosti, da uspešno premagata vse zahtevane ovire. Tu se vidi zaupanje konja v jahača in obratno. 

Izvedeni sta bili tudi tekmi v spretnostni vožnji vpreg in spretnostnem jahanju med sodi, kjer se še posebej izkažeta moč, hitrost in spretnost konja in njegovega jahača. 

Po zanimivih tekmovanjih in predstavitvi konjeniških družin, je sledila veselica in tombola, kjer bila glavna nagrada konj poni. 

 

Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4464

Oglejte si tudi