Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Občina Ivančna Gorica brez dolgov

V zadnjem času so vse pogostejše informacije o povečevanju zadolženosti občin. V ponedeljek je bil tako na RTV SLO1 prispevek z naslovom Slovenske občine vse bolj zadolžene. (ogledate si ga lahko tukaj na povezavi). Na problematiko zadolženosti je opozarjal tudi časnik Delo v septembru 2013 s prispevkom Dolg slovenskih občin nevarno blizu milijarde evrov in v začetku leta 2014 s prispevkom Zadolženost občin se povečuje, vsak občan zadolžen za 409 evrov. Informacije se nanašajo na leto 2012. Aktualne podatke o zadolženosti občin si lahko pogledamo v reviji DEMOKRACIJA št. 31 z dne 31. julij 2014 v članku Občine iz leta v leto bolj zadolžene, kje navajajo:"Prvi objavljamo podatke o zadolženosti slovenskih občin v letu 2013. Primerjava z leti od 2007 dalje kaže, da se je dolg slovenskih občin s 344 povečal na 840 milijonov evrov, ali za 2,5 krat." 

 

Ob vse teh zaskrbljujočih podatkih pa je razveseljivo dejstvo, da je Občina Ivančna Gorica še vedno nezadolžena. Kar lepo prikazuje tudi fotografija članka v časniku Delo iz 2012. 
In prav tako naslednja fotografija članka Rast zadolževanja slovenskih občin se je ustavila, Delo 2.8 2014 iz katere je razvidno, da je Ivančna Gorica še vedno nezadolžena:


Občina Ivančna Gorica je tako ena izmed občin, ki niso zadolžene za razliko od nekaterih drugih. Podatek sam po sebi še nič ne pomeni, ker pa so doseženi tudi zastavljeni cilji in je bila občina Ivančna Gorica ocenjena, kot ena izmed bolj razvojno prodornih in uspešnih vodenih (Zlati kamen 2014, 4. mesto) , pa ima svojo težo.

Župan Dušan Strnad: "S preudarnim investiranjem in črpanjem nepovratnih sredstev tako doma kot iz evropskih skladov smo uspeli doseči cilje brez zadolževanja. Še več - podružnično šolo, vrtec in športno dvorano v Zagradcu gradimo z lastnimi sredstvi. Brez dvoma bomo slej ali prej tudi izkoristili možnost kreditiranja, saj je ciljev in nalog še veliko, pomembno pa je, da smo ohranili zadolžitveni potencial in bomo ta sredstva poskušali preko različnih projektov oplemenititi v finančni perspektivi 2014 -2020." 


Vir (tekst in foto):

http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4532

Oglejte si tudi