Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

1. PRAZNIK KROMPIRJA

Občina Ivančna Gorica, Društvo podeželskih žena Ivanjščice, Kmetijska svetovalna služba Ivančna Gorica, Kmetijska zadruga Stična in Zadruga Jarina vabijo na 1. PRAZNIK KROMPIRJA V OBČINI IVANČNA GORICA, v soboto 14. septembra, od 8. do 12. ure, na Tržnici Ivančna Gorica
PROGRAM:

  • Predstavitev značilnih sort krompirja na območju Občine Ivančna Gorica
  • Predstavitev zgodovine pridelovanja krompirja na našem območju
  • Predstavitev značilnih krompirjevih jedi in izmenjava receptov
  • TEKMOVANJE V PRIPRAVI PRAŽENEGA KROMPIRJA ter degustacija
  • Ocenjevanje in degustacija domačih marmelad
  • Razstava starega kmečkega in gospodinjskega orodja povezanega s krompirjem
  • Degustacija piva Kraus iz pobratene občine Hirschaid
  • Možnost nakupa za ozimnico
  • Prikaz prve pomoči pri oživljanju, krvavitvi, odstranitvi tujka iz grla pri otroku in merjenje krvnega sladkorja
  • Zabavne igre
Kmetje v občini Ivančna Gorica že dolgo slovijo kot dobri pridelovalci krompirja, zato je primerno, da temu živilu namenimo več pozornosti. Na prireditvi 14. septembra, si bodo obiskovalci tržnice v Ivančni Gorici lahko ogledali na razstavi različne sorte krompirja, ki so značilne za naše okolje. Z opisom sort, ki bodo na voljo, bodo prišli do podatkov katera sorta je primerna za določene namene v kulinariki, saj krompir zaseda pomembno mesto v gastronomiji na Slovenskem.

Predstavljene bodo nekatere značilne krompirjeve jedi, tako take, ki jih pripravljamo v zadnjem času, kot tudi že skoraj pozabljene. Gospodinje pa bodo izmenjavale recepte.

Skozi sobotno dopoldne bo vse dogajanje povezano s kulinariko. Gostinci se bodo pomerili v pripravi praženega krompirja. Komisija bo izbrala „Najboljši ivanški tenstan krompir“, obiskovalci pa ga bodo lahko ocenjevali z degustacijo in z dodelitvijo točke prispevali k boljši uvrstitvi tekmovalca, ki bo po njihovem mnenju pripravil najboljši praženi krompir.

Prav tako bo potekalo ocenjevanje in razstava doma pripravljenih marmelad ter njihova pokušina. Z dobrim domačim kruhom pečenim v krušni peči bo teknila tako mladim kot malo starejšim sladokuscem.

Vse zaužite dobrote bomo poplaknili z svežim jabolčnim sokom, domov pa odnesli pridelke, ki jih nudi jesen.
Vir (tekst in foto) http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=999

Oglejte si tudi