Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
14°C
JUTRI
27°C
14°C
Oceni objavo

Izbran predlog za ureditev sredinskega otoka krožišča pri »Marofu«

Občina Ivančna Gorica je zaključila z javnim natečajem za izbor najboljšega idejnega predloga ureditve sredinskega otoka krožnega križišča na Zahodni obvoznici Ivančna Gorica »krožišče Marof«. Predstavitev zmagovalnega idejnega predloga je bila predstavljena na 4. redni seji Občinskega sveta Občine Ivančna Gorica, 22. marca 2023.

Komisija za izbor idejnega predloga je do roka oddaje prejela šestnajst idejnih predlogov, jih pregledala in ocenila po kriterijih točkovanja, ki so bili določeni v javnem natečaju. Za zmagovalni idejni predlog je bil izbran projekt s šifro 1428, avtorice Dragice Šteh. Kot je povedala Štehova na seji občinskega sveta je njena ideja, da se v krožišče ustrezno umesti nalivno pero, ki predstavlja simbol stičišča, razvoja, želje po napredku.

Po njenih besedah naj bi bilo nalivno pero usmerjeno na vse štiri krake povezovalne poti, in sicer:

  • proti Ivančni Gorici, občinskem središču in rojstni Muljavi našega pisca Josipa Jurčiča;
  • proti Višnji Gori in znamenitemu piscu prve slovenske povesti Sreča v nesreči Janezu Ciglerju;
  • proti Vzgojno-izobraževalnemu centru Ivančna Gorica, kjer je pero eno prvih stvari, ki jo pomislimo v zvezi z izobraževanjem ter
  • proti Stični, Cistercijanskem samostanu Stična in enemu prvih pomnikov slovenske pisane besede – Stiškemu rokopisu. 

Želja avtorice je tudi, da se pod nalivnim peresom umesti fragment Stiškega rokopisa iz leta 1428, ki je temelj slovenske besede in identitete. Okoli krožišča je idejno predlagana cvetlična zasaditev, ki se povezuje z bližnjo samostansko vrtnarijo, hkrati so to lahko medovite rastline, kar sovpada z nazivom »Čebelam prijazna občina«.

Ob zaključku je še povedala: »Kljub temu, da v današnjem času več tipkamo in čedalje manj pišemo, bo zapisana beseda in to kar damo naši prihodnosti, ostalo za vedno. Naj vas nalivno pero vzpodbudi, da kaj zapišete in da noben trdi disk tega ne bo mogel izbrisati.«

Zdaj, po izboru najboljšega idejnega predloga, bo Občina Ivančna Gorica začela s pripravo projektne dokumentacijo za izvedbo ureditve sredinskega otoka krožišča. Po pripravljeni dokumentaciji sledi izbor izvajalca same ureditve in izdelovalca skulpture peresa.

Vsi skupaj se že lahko veselimo novega izgleda krožišča.

Oglejte si tudi