Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Pridelovalci semenskega krompirja so se srečali v Ivančni Gorici

Več kot 60 gostov, pridelovalcev krompirja in drugih, ki jim je krompir tako ali drugače blizu, iz vseh držav Evropske unije in zahodnega Balkana se je v torek 14. 07. 2014 zbralo na srečanju distributerjev semenskega krompirja in nizozemskega dobavitelja Agrico v distribucijsko proizvodnem centru pri Gomilarjevih, v Vrhpolju pri Ivančni Gorici. Dogodek je organiziralo slovensko podjetje Interseme. 


Na posebnem poskusnem polju so obiskovalcem predstavili 67 sort krompirja, katere so bile razstavljene tudi v prostoru kjer je potekala predstavitev podjetja Interseme in občine Ivančna Gorica. Vse zbrane so nagovorili podžupan Tomaž Smole, direktorica KZ Stična Milena Vrhovec, direktor podjetja Interseme Primož Štuhec ter predstavnik podjetja Agrico, Jan van Hoogen. 


Čez dva dni so srečanje ponovili, tokrat za domače predstavnike kmetijskih zadrug in pridelovalce krompirja. Prav tako kot prejšnjič je vse zbrane nagovoril podžupan Tomaž Smole. Sledila je predstavitev namakalnih sistemov, ki so si jih lahko obiskovalci ogledali tudi na poskusnih poljih in predstavitev novosti pri zaščiti krompirja pred boleznimi in škodljivici.


Del razstavnega prostora je bil namenjen tudi etnološki zbirki Nose z Bojanjega Vrha, kjer so si obiskovalci lahko ogledali orodja, ki so jih pri sajenju in izkopavanju krompirja uporabljali v preteklosti.

Za okoli 200 obiskovalcev so s hrano in pijačo poskrbeli uslužbenci Kmetijske zadruge Stična, Zavod Prijetno domače pa je na stojnici predstavil turistično ponudbo občine Ivančna Gorica. Za sladke dobrote so poskrbele Ivanjščice, pridne članice ivanškega društva podeželskih žena. Seveda pa, kot se za dan krompirja spodobi, niso manjkali tudi člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki so na samem mestu dogajanja pražili krompir.


Tekst in foto: http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4503

Oglejte si tudi