Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Francoski zbor gostoval v Stiški baziliki

V nedeljo, 14. 7. 2019, se je v Stiški baziliki Žalostne Matere Božje odvijal koncert francoskega zbora Los Anguélos, ki se je tekom poletne turneje ustavil tudi v Stični, med svoje goste pa so povabili stiški MePZ Zborallica.

Zbor Los Anguélos prihaja iz Marseilla. Chevreul Blancarde je bila sprva jezuitska dekliška šola, od leta 1986 pa v šolo sprejemajo tudi fante. Trenutno lahko šola sprejme 1400 učencev. Patrick Benoit je ustanovitelj zbora Los Anguélos, kar v grščini pomeni božji poslanci. Sprva so nastopali ob pomembnih šolskih dogodkih, kasneje pa so se na prošnje Marseille-skih škofov začeli udeleževati ter peti na pomembnejših verskih dogodkih. Sodelujejo tudi na drugih dogodkih lokalne skupnosti. Marseille-ska opera jih je povabila tudi k soustvarjanju nekaterih otroških vlog, tako so nastopili v operi Carmen in Čarobna piščal. Imajo veliko glasbenih prijateljev iz celotnega sveta- iz Severne Amerike, Kanade, Japonske in Evrope. V zboru razvijajo predvsem dve vrednoti - predanost in trdo delo, saj je to naložba, katera se otrokom obrestuje tudi kasneje v življenju.

Koncert je otvoril domači pevski zbor Zborallica, s pesmijo Baba Yetu, molitev Oče naš v svahiliju. Tako so imeli čast predstaviti pesem, na podlagi katere so dobili povabilo za pristop k 250-članskemu pevskemu zboru, ki bo nastopil s profesionalnim simfoničnim orkestrom v Lincoln Centru na Manhattnu, to je dvorana New Yorških filharmonikov. Izvajali bodo glasbeni cikel Calling All Dawns Christopherja Tina, katerega del je tudi skladba Baba Yetu, in sicer 23. marca 2020 v New Yorku.

Sledil je program francoskih pesmi, ki nobenega ni pustil ravnodušnega, pevci pa so se naučili tudi štiri skupne pesmi, med njimi kar dve slovenski, Lipa zelenela je in Marija skozi življenje.

Koncerta so se udeležili tudi opat p. Maksimilijan File, bivši opat p. Janez Novak ter podžupan občine Ivančna Gorica, g. Tomaž Smole.

Zapisala: Anja Štrus; foto: p. Branko Petauer

Oglejte si tudi