Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
18°C
JUTRI
25°C
17°C
Oceni objavo

FOTO: Edino, kar je boljše od petja, je še več petja!

Pri Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični je v petek 27. 5. 2022 v počastitev praznika Občine Ivančna Gorica potekal Zborovski Bum, območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov osnovnih šol Ivančne Gorice, Grosuplja in Dobrepolja ter Glasbene šole Grosuplje.

Letošnji območni revijski Zborovski BUM-i so prav gotovo nekaj posebnega. Šentviški Zborovski BUM je bil namreč le eden od vrste zborovskih BUM pevskih revij, ki se v teh dneh odvijajo po Sloveniji. Po dvoletnem neprijaznem obdobju za srečanja, kaj šele skupinska prepevanja v živo, so se organizatorji namreč odločili, da letos proslavijo petje na prav poseben način in tako povežejo pevske zbore v en ogromen mega-pevski zbor. Pri tem so se zgledovali po znamenitem štajerskem Zborovskem BUM-u – prireditvi, ki je v Mariboru že gostila otroške in mladinske zbore iz cele Slovenije. Skupno petje je torej letos prenešeno na vse območne revije v organizaciji JSKD, na tako imenovane mini Zborovske BUM-e, kjer pevke in pevci iz lokalnih okolij skupaj pojejo na več kot 60 koncertih po vsej Sloveniji.

Ravnateljica OŠ Ferda Vesela, Angelca Mohorič, je izrekla dobrodošlico vsem nastopajočim in njihovim mentorjem ter mladim posvetila misli o pomenu glasbe in petja. Župan, Dušan Strnad, je ob ivanškem občinskem prazniku prijazno nagovoril združen otroški pevski zbor ter poudaril pomen sodelovanja in dogodkov, ki povezujejo vse tri občine. Pri tem je poudaril tudi pomen pevske tradicije v Šentvidu pri Stični.

Na Zborovskem BUM-u na igrišču Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični so se skupaj predstavili in zapeli pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični z zborovodkinjo Simono Zvonar, Otroški pevski zbor OŠ Stična z zborovodkinjo Bojano Mulh, Otroški pevski zbor OŠ Zagradec in njegov zborovodja Žiga Jernejčič, Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Louisa Adamiča Grosuplje z zborovodkinjo Natašo Kocjančič, Otroški pevski zbor OŠ Brinje ter njegova zborovodkinja Maja Kavčič, Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Šmarje-Sap z zborovodkinjo Nives Kemperle, Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Dobrepolje in zborovodkinja Maja Hrovat ter Mladinski pevski zbor GŠ Grosuplje s svojo zborovodkinjo Polono Kopač Trontelj. Skupaj je glasbeni program izvajalo skoraj 300 otrok. Zapeli so deset pesmi, ki so jih vodili prav vse zborovodkinje in zborovodje iz osmih šol. Program je bil izveden v štirih sklopih: Domovina, ti in jaz; Zrak in sonce, to je zdravo!; Kdor vesele pesmi poje; Sredi zvezd, noč in dan.

Dogodek je povezoval gledališki igralec, Gašper Jarni, ki je navdušil mega otroški pevski zbor in šolsko publiko na prizorišču. Na klavirju pa je vse izvedbe spremljal Dominik Jakšič, predstavnik najmlajše skladateljske generacije.

Zborovodkinje in zborovodja so prejeli ob tej priložnosti knjigo Ksenije Medved, Basko in Violeta, iz katere so premierno izvedli noviteto Janija Goloba z istim naslovom. Vsi otroci združenega zbora pa so ob zaključku prireditve prejeli Bum vetrnice, ki so jih skupaj z okrasitvijo prizorišča pripravili učenci OŠ Ferda Vesela z mentorico Jelko Rojec.

Ravnateljica OŠ Ferda Vesela, Angelca Mohorič, je s svojo ekipo in v sodelovanju z JSKD OI Ivančna Gorica poskrbela za odlično organizacijo dogodka, ki je potekal kot uvod v šentviški 51. Tabor, na katerem bo ponovno sodelovalo veliko število odraslih pevk in pevcev iz vse Slovenije. Popotnica lepe izkušnje združenega otroškega zbora se tako na istem prizorišču v juniju letos pelje naprej.

Oglejte si tudi