Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

V Ivančni Gorici na novo vzpostavljena Energetska pisarna

 

V sklopu povečevanja energetske učinkovitosti in skladno s cilji Lokalnega energetskega koncepta smo se odločili, da vsem občanom ponudimo brezplačno svetovanje energetskega strokovnjaka. 

Občina Ivančna Gorica je v prostorih centra Žolnir v sredo 30. januarja odprla energetsko pisarno in svojim občanom ponudila nasvete s področja učinkovite rabe energije. Pisarna je odprta vsako sredo med 17.00 in 19.00 uro. 


Brezplačno energetsko svetovanje za občane obsega:
- pogovor o obstoječem objektu; starost objekta, način gradnje, način ogrevanja - z razlago energijsko kritičnih mest,
- predlog sanacijskih ukrepov z okvirno oceno stroškov za:

  • ovoj stavbe:
    • zamenjava oken,
    • izolacija fasade, strehe, kletnih sten, balkonov;
  • o način ogrevanja:
    • vir toplote – energent (drva, peleti, sekanci, kurilno olje, plin, toplotna črpalka - in
    • izbora ustrezne kurilne naprave;
  • o pripravo tople sanitarne vode:
    • v kombinacija z ogrevanjem,
    • s sprejemniki sončne energije (kolektorji),
    • s toplotno črpalko.

 

Svetovanje zajema tudi predloge za prijave na razpise za nepovratne spodbude (subvencije) ali kreditiranje občanov, ki jih nudijo razne ustanove (Eko sklad, ministrstva, dobavitelji energije,…) pri ustrezni zasnovi sanacije objektov za zmanjšanje rabe energije in izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Pisarna in s tem svetovanje je prav tako namenjena pravnim osebam in podjetniki ter zastopniki družb lahko dobijo, koristen informacije in usmeritve pri upravljanju z energijo.

Sodobni objekti bodo morali biti »skoraj nič energijske stavbe« kar v praksi pomeni, da bo objekt v celem letu porabil za ogrevanje manj kot 2 litra kurilnega olja na kvadratni meter ogrevane površine. Za hišo z 200 m2 ogrevane površine to predstavlja strošek manj kot 500 € za celo leto. Tudi v naši okolici je že nekaj takih objektov.

Zaveze države, ki mora upoštevati tudi Evropsko direktivo o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov so podlaga tudi za nepovratna sredstva, ki jih Eko sklad ponuja občanom za tovrstne ukrepe.

Večina stanovanjskih objektov, starejših od 20 let, je zgrajenih brez izolacije fasade, ima vezana dvoslojna okna ali »termopan« stekla, slabo izolirano podstreho, betonske balkone in zunanja senčila pritrjena na betonske preklade. Vse to seveda predstavlja velike toplotne izgube, kar pomeni velike stroške za ogrevanje. Kako se v teh zaostrenih časih lotiti sanacije takega objekta, kje začeti, da se bo to čim prej poznalo pri manjši porabi kurilnega olja ali plina, kateri ukrepi so le na videz ustrezni, v resnici pa ne pomagajo veliko – na taka in podobna vprašanja vam bo odgovoril naš svetovalec.

http://www.ivancna-gorica.si

Oglejte si tudi