Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Deset izjemnih let Mešanega pevskega zbora Zborallica

Mešani pevski zbor Zborallica je v nedeljo, 26. maja 2019, s koncertoma v Kulturnem domu Stična obeležil deset let delovanja. Skozi koncert so poslušalce popeljali po desetletni zgodovini zbora in dogodkov, ki so tisto leto zaznamovali svet. Prvega koncerta ob 16. uri, sta se udeležila tudi župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole.

Tokratni glasbeni repertoar je zajemal uspešnice, ki so pevcem v vseh teh letih ostale najbolj pri srcu. Zapeli so kar v osmih različnih jezikih od materinega jezika do angleščine, nemščine, svahili, srbščine, makedonščine, izmišljenega vilinskega jezika ter izmišljenega jezika v skladbi Adiemus.

Zborallica, ki deluje v okviru Kulturnega društva Stična in je bila ustanovljena na pobudo zborovodkinje Janje Omejec Strnad, se lahko pohvali s številnimi priznanji, tudi mednarodnimi. Omembe vredno je srebrno priznanje, ki so ga prejeli leta 2015 na Ohridskem zborovskem festivalu. Leta 2017 so se na območni reviji pevskih zborov uvrstili na regijsko tekmovanje v Zagorju, kjer so ponovno prejeli srebrno priznanje. Najbolj zaznamovano pa je letošnje leto. Na nedavnem zborovskem festivalu Majske muzičke svečanosti v Bijeljini (Bosna in Hercegovina), pa jim je pet članska komisija soglasno podelila 98 točk in s tem zlato priznanje. Prav tako so postali zmagovalci v kategoriji mešanih komornih zborov.

Na odru stiškega doma kulture so se zboru ob praznovanju pridružili člani Godalnega orkestra KD Stična, bobnarska sekcija Godbe Stična, flavtistka Karin Kovaček ter ena in edina – ambasadorka občine Ivančna Gorica, Nina Pušlar. Koncert je povezoval nekdanji basist Zborallice in član ansambla SNG Drama, Klemen Janežič.

Če je za Zborallico deset let, vse kaže na to, da so se pravi izzivi šele začeli. Po izvrstnem izvajanju skladbe Baba Yetu (v prevodu pomeni Oče naš) na Ohridskem festivalu, je zbor prejel povabilo v New York. Marca naslednje leto naj bi zapeli skupaj s 250-članskim zborom, ki bo nastopil s profesionalnim simfoničnim orkestrom v Lincoln Centru na Manhattnu oziroma v dvorani New Yorških filharmonikov. Vsekakor je za zbor to velika čast in priznanje, udeležba na festivalu »čez lužo« pa velik zalogaj. A po slišanem v nagovoru župana Dušana Strnada bo zboru s finančno pomočjo priskočila tudi Občina Ivančna Gorica. Kot je v nagovoru še povedal župan, v občini skoraj ni večje prireditve, ki ne bi minila brez nastopa izvrstne Zborallica. Ob jubileju je zboru čestital za bogato desetletno prehojeno pot, s podeljenim spominskim kovancem Prijetno domače, pa je zboru zaželel še veliko uspeha na nadaljnji glasbeni poti. Županovo priznanje je prevzela predsednica zbora, Anja Štrus, člani Zborallice, pa so mu, kot kaže že z razlogom, poklonili Zborallinega »Pujska šparovčka«.

Ob jubileju so bila podeljena še Gallusova priznanja s strani predstavnice JSKD OI Ivančna Gorica ter priznanja in zahvale Zveze kulturnih društev Občine Ivančna Gorica. Priznanja sta podelili Anica Čuček, predsednica sveta JSKD in Saša Koleša, predsednica ZKD.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi