Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Boštjan Noč: »Hiša Kranjske čebele mora postati nacionalni projekt«

»Hiša Kranjske čebele v Višnji Gori mora postati nacionalni protokolarni projekt«, je na novinarski konferenci pred 2. svetovnim dnevom čebel javnosti sporočil predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), Boštjan Noč. Med drugimi je tudi povedal, da je Kranjska čebela simbol slovenstva, tako kot npr. Bled, Lipica, Ljubljana, …

Občina Ivančna Gorica namerava s projektom Hiša Kranjske čebele stavbo nekdanje šole v Višnji Gori popolnoma prenoviti in jo napolniti z vsebinami, posvečenimi kranjski čebeli. Pomemben del Hiše bo muzej, ki bo na sodoben in interaktiven način predstavljal kranjsko čebelo.

Na novinarski na Brdu pri Lukovici, kjer je sedež ČZS, je bilo predvsem veliko govora o prihajajočem praznovanju drugega svetovnega dne čebel, ki ga bomo praznovali 20. maja. V Sloveniji bo osrednji dogodek v soboto na Ravnah na Koroškem.

»Ni namen, da praznujemo, ampak da osveščamo javnost, zakaj so čebele pomembne,« je dejal v. d. predsednika svetovne čebelarske organizacije Apimondia Peter Kozmus in dodal, da so bili oz. bodo temu namenjeni različni dogodki po svetu, med drugim v Grčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Kitajskem. Slovenija se bo letos predstavila na kongresu Apimondie v Kanadi, kjer bodo imeli slovenski čebelarji skupni predstavitveni prostor, pripravili pa bodo tudi poseben slovenski dan.

Vsekakor pa praznovanja ne bodo rešila čebel. Čebelarji opozarjajo predvsem na letošnje izjemno neugodno vreme za čebele. Kot je dejal opazovalec in napovedovalec čebeljih paš pri ČZS Aleš Bozovičar, letos pričakujejo več kot tretjino izpada medu.

Oglejte si tudi