Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Videoprojekcija filma Čopov steber - prvič pozimi (1968)

V četrtek, 26.3.2015, je v organizaciji IskAAdventure na Igu potekala projekcija dokumentarnega filma oz. multivizija o prvem zimskem vzponu v Čopovem stebru, severna Triglavska stena. Ob 19.30 uri se nas je v zgornjih prostorih agencije zbralo 19 za gorniško tematiko zainteresiranih navdušencev, poleg nas pa tudi edini še živi član naveze Anton Sazonov - Tonač in vodja takratne reševalne akcije France Zupan. Po uvodni predstavitvi gostov in filma se je začela projekcija, razdeljena v dva dela: najprej pripoved o zahtevnem zimskem vzponu, realizatorja Borka Radeščka in avtorice Dušice Kunaver, nato pa še krajši dodatek v treh delih: o takratnem televizijskem poročanju o vzponu in intervjuji z vsemi tremi člani naveze takoj po vrnitvi v dolino, ter predstavitev originalne opreme, ki so jo takrat plezalci uporabljala v vzponu.

 O vzponu, ki so ga konec januarja in v prvem tednu februarja leta 1968 v osmih dneh opravili Stane Belak - Šrauf (1940–1995), Aleš Kunaver (1935–1984) in Anton Sazonov - Tonač (1937), je iz originalnih fotografij, diapozitivov in drugega arhivskega medijskega materiala nastala zanimiva videopripoved o prvenstvenem zimskem plezalnem podvigu v slovenskih stenah, »zimskem Čopu«. O »najdaljši in najtrši« plezalski zgodbi v slovenskih gorah pripoveduje član naveze Anton Sazonov - Tonač, njegova pripoved pa je podprta s spretno režiranim slikovnim materialom, ki – seveda večinoma še v črno-beli fotografski tehniki – zgodbo zaokroži v celovit plezalski podvig. Na ta način nam je bila predstavljena zelo realistična slika o tem, kako in v kakšnih razmerah je pozimi leta 1968 potekal vzpon v severni Triglavski steni. In ne samo vzpon, dokumentarec predstavi tudi tovariško dejanje slovenske gorske reševalne službe, ko se je sedemdeset reševalcev iz vse Slovenije odpravilo v plazovite triglavske strmine, kjer je pet dni neusmiljeno snežilo, da bi v teh težavnih razmerah pričakali alpiniste, ki so po osmih dneh izplezali iz stene z vriski sreče in zmagoslavja.

Po projekciji sta Sazonov in Zupan dodala še nekaj detajlov iz takratne plezalske in reševalne akcije, nekaj spominov ter zanimivosti iz svoje plezalske kariere, razvila pa se je tudi krajša diskusija z vprašanji iz publike, na katera sta gosta odgovarjala z značilno alpinistično hudomušnostjo. Gorniški tematski večer se je s tem zaključil s neposrednim podajanjem koščkov iz »plezalske zgodbe«, ki je ena od mejnikov v zgodovini slovenskega alpinizma.

 

Marko Habjan

 


Razstavni pano ob 45-letnici prvega zimskega vzpona po Čopovem stebru, Slovenski planinski muzej: http://www.planinskimuzej.si/uploads/datoteke/copov_steber_pano.jpg

 

Oglejte si tudi