Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Oddaja vlog za otroški dodatek, vrtec, štipendije

Center za socialno delo Ljubljana je pripravil informacije, katere vam bodo v pomoč pri urejanju vaših pravic do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca in državne štipendije.  

 

Če imate te pravice že priznane, ni potrebno vlagati nove vloge 

Vloge za podaljševanje pravic otroškega dodatka, subvencije vrtca in državne štipendije ni več potrebno vlagati. O nadaljnji upravičenosti bo odločeno po uradni dolžnosti.

 

Kdaj je potrebno vložiti novo vlogo?

Če prvič zaprošate za pravico do otroškega dodatka, državne štipendije in znižanega plačila vrtca je potrebno vložiti vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Prav tako vložite vlogo, če je bila pravica na podlagi zadnje vloge zavrnjena. V primeru pravice do štipendije je pri prehodu iz I. stopnje na II. stopnjo (študijski program) ali za prehod v poklicno tehniško izobraževanje (3+2) je prav tako potrebno vlogo vložiti novo vlogo. Priporočamo, da osebe vloge vložijo v prvi polovici meseca, zaradi lažje organizacije dela.

 

Kako sporočati spremembe?

Upravičenec do otroškega dodatka, subvencije vrtca in državne štipendije mora centru za socialno delo sporočiti zakonsko določene spremembe, ki pri teh pravicah lahko vplivajo na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja pravice. Spremembo sporočite pisno ali na obrazcu za sporočanje sprememb podatkov pri pravicah iz javnih sredstev, ki je dostopen na spletni strani https://www.csd-slovenije.si/obrazci/.

 

Državna štipendija – dodatek za uspeh in dodatek za bivanje

Za dijake bo center za socialno delo iz uradnih evidenc pridobil podatek o uspehu in tako odločil o izpolnjevanju cenzusa za dodelitev dodatka za uspeh. Za študente podatek o uspehu ne bo na razpolago, zato morajo priložiti dokazilo o uspehu. Za dodatek za bivanje bo center za socialno delo iz uradnih evidenc pridobil podatek o začasnem bivališču, zato je pomembno, da imajo dijaki in študenti urejeno prijavo začasnega prebivališče, v primeru, da tekom šolanja ne bivajo doma.  Center za socialno delo bo ugodilni odločbi priložil poziv štipendistom k predložitvi morebitnih dokazil o izpolnjevanju pogojev za dodelitev dodatka za uspeh in dodatka za bivanje ter na podlagi tega izdal DOPOLNILNO odločbo.

 

Rok za reševanje vlog

Predvidevamo, da bodo pravice, katere potečejo v mesecu avgustu podaljšane v zakonitem roku 60 dni – to je do konca meseca oktobra. Pravice, ki vam potečejo v septembru pa bodo podaljšane do konca meseca novembra.  

 

Centri za socialno delo moramo v tem obdobju rešiti povečano število vlog, zato vas v primeru, da bi prihajalo do zamud pri odločanju, prosimo za razumevanje.

 

Vodstvo Centra za socialno delo Ljubljana

 

Oglejte si tudi