Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
13°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Sobotni vrvež na Ižanskem sejmu

V soboto, 16. septembra se je v središču Iga odvijal Ižanski sejem. Vsakoletna prireditev v organizaciji Občine Ig je sicer zadnjo izvedbo doživela pred pandemijo, leta 2019. 

Letos je Ižanski sejem potekal združen z Ižansko tržnico - ta je vsako soboto na ploščadi pred Morostigom - in aktivnostmi ob začetku evropskega tedna mobilnosti, kateremu se Občina Ig letos pridružuje prvič. 

Ižanski sejem se je v še v malce meglenem Igu pričel ob 9. uri s prihodom članov Čebelarskega društva Ig, sledila je kočija s konjsko vprego na kateri sta se pripeljali podžupanji Mira Žagar in Zuhra Jovanovič. Zbrane je nato nagovoril še župan Zlatko Usenik. 

Na sejmu in tržnici se je predstavilo več kot 40 pridelovalcev svežega sadja in zelenjave, izdelovalcev domače in umetne obrti, domačih društev in ostalih. Pred občinsko stavbo je bila na voljo gostinska ponudba, za katero so skrbela domača društva in gostinci. Manjkali niso divjačinski golaž, pražen krompir in gobja juha, za sladkosnede pa so bile na voljo domače dobrote ižanskih gospodinj, cesarski praženec in sladkorna pena ter lizike. 

Na šolskem igrišču je preventivne aktivnosti, zlasti za mlade udeležence v prometu, pripravil zavod Varna pot, potekala je likovna delavnica Če ne grem z avtom, grem najraje z ..., v izvedbi Društva Fran Govekar Ig, na kateri so si udeleženci poslikali majico s svojim najljubšim vozilom (ki ni avto). Predstavila se je tudi Agencija za varnost prometa, kjer so lahko obiskovalci sejma preizkusili, kakšni so občutki, če se znajdeš v prevrnjenem vozilu. 

Obiskovalce je med parkiriščem pri pokopališču in sejemskim prizoriščem vozila konjska vprega Domačije Smole z Iga. Prireditev je povezovala Suzana Kozel, za ozvočenje je skrbela Egiba, za fotografijo pa Anja Rugelj.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri izvedbi Ižanskega sejma ter PGD Vrbljene - Strahomer, Iška vas in Iška Loka za izposojo miz in klopi, Studiu Pungart z Iga za pripravo transparentov in Župniji Ig za uporabo parkirišča. 

Oglejte si tudi