Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Slovenska bakla na poti do Pariza


Na Igu smo pozdravili "Slovensko baklo na poti do Pariza, ki smo jo preimenovali v "Ižansko". Številni mladi športniki, trenerji, navijači in starši, so prišli pozdraviti baklo na obisku slovenskih občin. Pripravili smo bogat program v katerem so nastopali mladi plesalci in plesalke iz Podružnične osnovne šole Golo in Osnovne šole Ig. Prestavile so se plesne skupine Turističnega društva Kurešček, plesne kokice, plesalci v parih, plesna skupina Viva in mladi plesalci breakdancea. Vsi plesalci so navdušili gledalce in ogreli noge. Tehnike karateja je predstavilo športno društvo Karate-do klub Ig Shotokan, s svojim številnim podmladkom.

Olimpijsko baklo so do prizorišča spremljali naši gasilci, združeni v Gasilsko zvezo Ig, nekdanji gasilski državni prvaki PGD Iška vas v gasilski orientaciji in športniki. 

Olimpijska bakla nosi sporočilo: trdnost, neomajnost, modrost in samozavest, ki jo izžareva plamenica so pomembne tudi za trajnostne zmage in ključ do premagovanja ovir v novem olimpijskem športu: skrbi za našo prihodnost. Tudi na Igu smo z včerajšnjim dogodkom širili olimpijski duh in povezovanje športnikov v doseganju skupnih ciljev.

Predsednik Športne zveze Ig, Gregor Pirc je ob prihodu bakle na ploščadi pred Morostig, pozdravil vse športnike in pohvalil mlade, ki vneto trenirajo različne športe. Izrazil je željo, da bi v prihodnje tudi kakšen športnik iz naše občine sodeloval na olimpijskih igrah. V program smo vključili mlade in preverili znanje o naših slovenskih športnikih in njihove dosežke. Mladi so bili pri vprašanjih o olimpijskih medaljah kar zgovorni.

Preden je olimpijska bakla nadaljevala pot naprej smo prestavili še športnike, ki so baklo pospremili. Naš občan Mitja Petkovšek; je eden najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev, največje uspehe je dosegel na bradlji, kjer je postal dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak. Treniral je v športnem društvu Narodni dom, pod vodstvom trenerja dr. Edvarda Kolarja. Nastopil je na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 in v Pekingu leta 2008, 26-krat zmagal na tekmah za svetovni pokal, 9-krat je osvojil drugo mesto in 6-krat tretje. 

Baklo je pospremila tudi naša nekdanja občanka in paraolimpijka Jana Ferjan, ki se je letos uvrstila na Paraolimpijske igre v Parizu, njeni ekipi smo zaželeli uspešen nastop v Parizu. Matej Kabaj iz Karate do kluba Shotokan je dobitnik občinskega priznanja 2024 (za 2023), profesor športne vzgoje in trener karateja, nosilec mojstrskega pasu 4. dan. In predstavnik Rokometnega kluba Mokrc Ig, Tristan Meglič, največje in najuspešnejše športno društvo naše občine.

Slovenska bakla je simbol povezovanja, tako športnikov kot navijačih. Naj s svojim potovanjem navdušuje vse udeležence olimpijskih iger v Parizu. Bakla je pot nadaljevala na kolišče v kočiji Kmetije Smole iz Iga.

»Nihče ti v življenju ne more dati zagotovila, da boš postal najboljši, vedno pa se lahko zaneseš na svojo jekleno voljo. Ta je edino zagotovilo, da se dan za dnem trudiš postati boljši in dosežeš svoj cilj. Zato prebudi v sebi jekleno voljo!« je zapisala Petra Majdič.

Želimo, da bi olimpijski in športni duh, navdihoval mlade ižanske športnike, da bodo sledili svojim sanjam in dosegali odlične rezultate. Vsem športnikom želimo uspešne nastope!
Foto utrinki obiska na Igu so na voljo na spletni strani Olimpijskega komiteja.

Andreja Zdravje
občinska uprava

Oglejte si tudi