Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Projekt Na-kolih in sodelovanje z osrednjimi muzejskimi inštitucijami

V zadnjem tednu smo na Občini Ig gostili predstavnike osrednjih slovenskih muzejev, ki smo jim predstavili naš projekt Na-kolih, s katerim bomo širši javnosti predstavljali naravo in kolišča Ljubljanskega barja. Del njihovega bogatega muzejskega gradiva bo namreč vključen tudi na razstavo, ki jo za interpretacijski center na Igu pripravljajo partnerji projekta Na-kolih, ZRC SAZU (Inštitut za arheologijo in Geografski inštitut Antona Melika) ter Krajinski park Ljubljansko barje. Vsi predstavniki muzejev so izrazili pripravljenost za sodelovanje in pomoč pri našem projektu.
V četrtek, 6. maja nas je obiskal novi direktor Narodnega muzeja Slovenije, dr. Pavel Car. Narodni muzej Slovenije je ena osrednjih muzejskih institucij v Sloveniji, ki v svojih depojih hrani mdr. številne starejše arheološke najdbe z ižanskih kolišč, tudi tiste prve na Slovenskem, ki jih je v bližini Iga izkopal Karel Dežman. Manjši izbor teh najdb bo na ogled tudi na bodoči razstavi, ki bo postavljena v interpretacijskem centru na Igu. Isti dan smo gostili tudi direktorja Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaža Peršina s sodelavci Mestnega muzeja Ljubljana. V njihovih depojih hranijo novejše arheološke izkopanine s kolišč, del katerih bo prav tako na ogled na Igu. S strokovnimi delavci obeh muzejev potekajo zadnja usklajevanja glede končnega izbora najdb ter pogojev njihove hrambe.
V četrtek, 13. maja pa nas je obiskala direktorica Prirodoslovnega muzeja Slovenije, dr. Breda Činč Juhant. Tudi del bogatega naravoslovnega gradiva, ki ga hrani njihov muzej, bo predstavljen na nastajajoči razstavi v interpretacijskem centru.
Prirodoslovni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije prav letos z vrsto dogodkov obeležujeta 200-letnico delovanja. Takrat je bil namreč ustanovljen njun skupni predhodnik, Deželni muzej za Kranjsko. Tega je več let vodil tudi Karel Dežman, kateremu bo, kot vsestranskemu raziskovalcu Ljubljanskega barja, posebna vloga zaupana tudi na razstavi na Igu.
Na Občini Ig si želimo dobrega sodelovanja z vsemi ključnimi muzejskimi inštitucijami tako pri pripravi razstave kot tudi po njenem odprtju.

Oglejte si tudi