Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat ZRC Sazu

V sredo, 12. decembra je potekal dan odprtih vrat Raziskovalne postaje ZRC Barje, ki deluje na naslovu Zagorica 20. Aprila je bilo uradno odprtje razsikovalne postaje, zdaj pa tu že domuje inštitut za biologijo, poleg pa opravljajo svojo dejavnost raziskovalke in raziskovalci iz arheološkega, geografskega in paleontološkega inštituta. Uvodoma je navzoče pozdravil direktor ZRC SAZU, dr. Oto Luthar in ob tem predstavil kako je raziskovalna postaja dobila svoje mesto na Igu, spoznali smo zgodbo od ideje, do izgradnje objekta. Uspešno delo jim je v nadaljevanju zaželel tudi župan Janez Cimperman. Na mestu, kjer se je pričela gradnja raziskovalne postaje, so odkrili večje rimsko grobišče, katero se je skrivalo tik pod površjem travne ruše. Odkrili so tudi poškodovan rimski nagrobnik. Več o tem nam je predstavila dr.Lucija Grahek iz Inštituta za arheologijo. Arheologi iz arheološkega inštituta so pripravili priložnostno razstavo, katero smo si lahko ogledali.

Obiskovalci smo se lahko nato z raziskovalci sprehodili in spoznali raziskovalno postajo in njihovo dejavnost. Z zanimanjem smo si ogledali njihove laboratorije s pajki, metuljčki, tudi zaščiteni Barjanski okrček, ki je v izumiranju, je med njimi.
Vsem raziskovalcem se zahvaljujemo, da so nam predstavili njihovo delo in zbirke in jim želimo uspešno raziskovalno dejavnost. 



Oglejte si tudi