Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Pot treh cerkva

Turistično društvo Kurešček jeseni prireja kulturno-zgodovinski dogodek, v okviru katerega si obiskovalci pod strokovnim vodstvom umetnostne zgodovinarke ogledajo tri cerkve na njihovem ožjem območju delovanja.

Cerkev sv. Marjete na Golem stoji na lokaciji, ki je ljudi privabljala že v prazgodovini, današnja stavba je iz začetka 19. stoletja, a v sebi skriva dva starejša 'bisera' baročne dobe, ki sta bila izvorno izdelana za samostan v Kostanjevici.

Cerkev sv. Nikolaja na Visokem je v slovenski umetnostni zgodovini znana po izvrstno ohranjenih freskah Janeza Ljubljanskega, ki so nastale pred več kot pol tisočletja – med njimi je tudi razvpita podoba Luksurije.

Marijina romarska cerkev na Kureščku skoraj ne potrebuje predstavitve; o njej in čudežih, ki so se tu dogajali, je pisal že Valvasor. Večji del sodobnih poslikav je izdelal slikar Lojze Čemažar, ki je tu upodobil vse takrat znane slovenske svetnike in kandidate za njih.

Vabljeni na spoznavanje naše bogate kulturne dediščine, ki se začne v soboto, 18. novembra 2023. Pričetek ob 9. uri pri cerkvi sv. Marjete na Golem. 

Oglejte si tudi