F.I.G.E. - Food is garden edible = "hrana je vrt za uživanje". V slovenščini beseda uživanje pomeni – uživati hrano s krožnika in tudi dobro počutje. Ta drugi vidik je bil tema obiska vrtov na Irskem.
- Skupnostni urbani vrt
Delo na vrtu vodi zaposlena agronominja. Zelenjavo, ki pridelajo na vrtu porabijo za pripravo obrokov v bližnjem skupnostnem dnevnem centru (Community center), kjer se odvijajo dejavnosti za otroke in mladino. Zelenjavo, ki je center ne potrebuje, razdelijo med prostovoljce.
V okviru vrta so postavljeni oz. urejeni: vrtna lopa, lončena peč za peko kruha ali pizze, rastlinjak, kokošnjak, dvignjene grede, spuščene grede, sadovnjak z avtohtonimi sadnimi drevesnimi vrstami, ribnik in mesto za kompostiranje. Za gnojenje poleg komposta uporabljajo tudi alge. Na vrtu imajo organizirane tudi izobraževalne delavnice za otroke in mladino.
Na vrtu prirejajo tudi družabne dneve, prodajajo sadike, pečejo kruh ali pizze in pijejo čaj.
- Vrt nenehnih sprememb
Občina je pred tremi leti uredila vrtičke nad odvodnim kanalom. Najprej so odvodni kanal, ki je bil nevaren in zapolnjen s smetmi, očistili in pokrili z betonskimi ploščami. Na območju so uredili parkirišče in otroško igrišče ter namestili okvirje z zemljo, ki služijo kot gredice. Urejeno otroško igrišča so vandali uničili. Igrišča na novo niso uredili, ampak so ga odstranili. Vrt so nato ogradili s kovinsko ograjo.
- Organic College
Šola je namenjena izobraževanju odraslih o ekološki pridelavi hrane in njeni prodaji. V okviru šole je pridelava na prostem in v rastlinjakih. Poudarjeno je tudi ozaveščanje ljudi o ohranitvi tradicionalnih sadnih drevesnih vrst.
- Terapevtski vrt
V dnevnem centru za varstvo in terapijo mentalno prizadetih imajo vrt z rastlinjakom in zunanjimi gredami.
Delo na vrtu je oblika terapije. Terapije z varovanci izvajajo zaposleni v centru in prostovoljci. Grede v rastlinjaku so prilagojene terapiji in zato dvignjene od tal. V vrtu vsak dan dela 10 varovancev. Delo na vrtu zelo pripomore k fizičnem in psihičnem boljšem počutju in daje občutek večje samozavesti. Zelenjavo uporabijo za pripravo dnevnih obrokov. V mesecu maju v dnevnem centru organizirajo tudi prodajo sadik.
Društvo je koordinator in pobudnik projekta, ki ga sofinancira evropski program za vseživljenjsko učenje Grundtvig.




