Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Projekt EU Culture združuje državljane iz različnih delov Evrope z medkulturnim dialogom in s tem razvija skupno evropsko identiteto

Ig, Slovenija - Projekt »EU Culture« je uspešno združil evropske državljane različnih narodnosti in jezikov, da bi dosegli medkulturni dialog in prispevali k razvoju dinamične in raznolike evropske identitete, ki je osnova skupne prihodnosti. Projekt je vključeval pripravljalne aktivnosti preko spletnih video srečanj za organizacijo mednarodnega dogodka.

Tridnevna mednarodna prireditev je potekala na Igu, v Sloveniji, v kateri je sodelovalo 192 tujih in več kot 80 lokalnih udeležencev, skupaj 272 udeležencev. V projektu so sodelovali 3 partnerji iz 3 držav članic EU: iz Slovenije so bili udeleženci iz občine Ig, madžarski udeleženci iz občine Sopronkövesd, ter udeleženci Hrvaške iz občine Kalnik.

Mednarodna konferenca "KULTURA EU" je sovpadla z organizacijo tradicionalnega 23. lokalnega festivala "Podkrimski karneval". Karnevalska sezona v Sloveniji je znana po tem, da je vesela, razigrana in barvita. V številnih mestih potekajo karnevalske prireditve in parade, občina Ig pa ni nobena izjema. Na prireditvi so bili prikazani tradicionalni karnevalski liki in maske, ki odražajo trenutno stanje v družbi. Med udeleženci so bile lokalne skupine iz okolice ter lokalna kulturna in društva iz tujine, ki so predstavila prizore iz lokalnih legend in aktualnih dogodkov. Sodelovale so tudi skupine tradicionalnih mask iz različnih delov Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Vsakoletni vrhunec je povorka mask - tokrat se je zbralo več kot 500 mask, med njimi tudi 200 otrok iz Vrtca Ig in OŠ Ig. Sodelovala so domača društva, pridružili so se tudi koranti in halubajski zvončarji, ki so tradicionalne maske in so s svojimi zvonci preganjali zimo.

Med tridnevno mednarodno konferenco "EU Culture" je bilo organiziranih več dejavnosti, vključno z panelno razpravo o kulturnem in ustvarjalnem sektorju, priložnostih in izzivih", interaktivno predavanje o "ljudski tradiciji, da bi se njihove identitete ohranjale kot prispevek k celoviti evropski identiteti", in dve okrogli mizi, ki sta združili udeležence pri razpravi o enakosti spolov in evropskih vrednotah, in eno delavnico o sodelovanju na lokalni ravni.

Spremljevalne karnevalske prireditve in parada, organizirana v okviru festivala "Podkrimski karneval", je bilo namenjeno privabljanju različnih občanov, predvsem mlajših generacij, kjer so udeleženci in predstavniki različnih kultur in skupnosti skozi glasbo predstavili svojo kulturno dediščino, spodbujali raznolikost in skupne evropske vrednote. Dogodek je spodbujal medsebojno razumevanje in strpnost preko glasbenega programa, s čimer je prispeval k boljšemu razumevanju dinamike in večplastne narave evropske identitete.

Projekt »EU Culture« je bil velik uspeh pri doseganju ciljev in spodbujanju medkulturnega dialoga in razumevanja med evropskimi državljani.

Projekt »EU Culture« je bil sofinanciran s strani Evropske Unije.


Oglejte si tudi