Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Končno poročilo o vzorčenju na vodovodnem sistemu Golo - Zapotok z dne 6. 7. 2021

Prejeli smo končno poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o odvzetih vzorcih na vodovodnem sistemu Golo - Zapotok dne 6. 7. 2021.
Rezultati terenskih meritev so pokazali, da je bil v šestih vzorcih pitne vode zaznan vonj po naftnih derivatih. Pri fizikalno kemijskih preskušanjih niso zasledili prisotnosti benzena, mineralnih olj oziroma naftnih derivatov. Gre za lahkohlapne spojine (tudi slaba topnost v vodi), ki lahko že v zelo majhni koncentraciji povzročijo organoleptično onesnaženje velike količine vode. Istočasno so fizikalno kemijska preskušanja (po filtraciji in kloriranju) pokazala povišano motnost pitne vode (1,3 NTU) na odjemnem mestu Zapotok 14. NLZOH, ki je bil izvajalec vzorčenja in laboratorijskih preskušanj ocenjuje, da pitna voda v omrežju vodovodnega sistema Golo-Zapotok zaradi neustreznega vonja, ni bila skladna z zahtevami Pravilnika o pitni vodi (Ur. l. RS, št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17). Za pitno vodo je za parameter vonj, navedena mejna vrednost: "sprejemljiva za potrošnike in brez neobičajnih sprememb".
Rezultati mikrobioloških preskušanj so pokazali, da štirje odvzeti vzorci pitne vode niso ustrezali zahtevam Pravilnika o pitni vodi zaradi potrjene prisotnosti indikatorskih bakterij Clostridium prefringens. V vzorcu pitne vode iz zajetja Šumnik (pred pripravo), je bila potrjena prisotnost fekalnih bakterij. Glede na rezultate opravljenih mikrobioloških preskušanj izvajalec preskušanj NLZOH ocenjuje, da pitna voda v omrežju vodovodnega sistema Golo-Zapotok, ni bila skladna z zahtevami Pravilnika o pitni vodi (Ur. l. RS, št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17). Ugotovljena neskladnost pitne vode predstavlja tveganje za zdravje uporabnikov.

Podrobnosti mikrobioloških rezultatov so podane v Poročilu o spremljanju zdravstvene ustreznosti pitne vode (gl. priponko).
Ukrep prepovedi uporabe vode iz vodovodnega sistema Golo - Zapotok ostaja v veljavi do preklica.

Nadaljevalo se bo razdeljevanje pitne vode v plastenkah, od 19. do 20. ure na naslednjih lokacijah:
ZAPOTOK RTC Zapotok
GOLO Gasilski dom Golo
ŠKRILJE Gasilski dom Škrilje
PODGOZD Pri hišni št. 59
DOBRAVICA Pri hišni št. 4 (Virant)
SARSKO, KLADA V vasi pri eko otoku
VISOKO – del Ob glavni cesti pri odcepu za Visoko (v bližini h. št. 195)


Več informacij na tel. št. 01 2802 315 ali rezijski.obrat@obcina-ig.si.

Oglejte si tudi