Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Redna nega nog pri sladkornih bolnikih

Redna skrb za noge in stopala je zelo pomembna pri ljudeh s sladkorno boleznijo oz. diabetesom.
Pri ljudeh z neurejenim ali napredovanim diabetesom pride ponavadi do nevropatije (okvare živčevja) in slabše prekrvavitve v nogah. Pacienti potožijo, da nimajo več občutka za temperaturo, da imajo odrevenele prste ali pa jih sploh ne čutijo, nimajo občutka za bolečino, …
Posledično lahko pride do opeklin, ozeblin, vraščenih nohtov, krvavih žuljev, ker ne čutijo bolečine pri hoji, …
Pedikura pri takih stopalih mora biti prilagojena. Potrebna je previdnost pri temperaturi vode, prav tako se noge lahko namakajo manj časa, saj je pri zelo zmehčani koži večja nevarnost, da pride do poškodb med pedikiranjem. Paziti je treba, da se trde kože ne odstrani preveč, raje malo manj in večkrat. Tudi nohti morajo biti lepo zaobljeni, da se robovi ne zarežejo oz. vrastejo v kožo.
Pri negi doma je pomembno, da si bolnik po kopanju natančno obriše kožo med prsti, saj drugače tam zastaja umazanija, odmrla koža in vlaga. Koža lahko zato poči in zakrvavi, kar predstavlja večjo možnost za nastanek glivične okužbe ali komplikacij zaradi slabšega celjenja ranic. Treba si je tudi natančno in redno pregledovati stopala. Poleg domače nege pa so potrebni tudi redni pregledi pri zdravniku.
Pri težjih potekih bolezni je priporočljiva medicinska pedikura, da so noge strokovno oskrbovane in se stanje stopal redno spremlja.
Pedikas, nega rok in nog
Barbara Smrtnik s.p.,
Slovenska cesta 7, Horjul
040/593-008

Oglejte si tudi