Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Preventivni pregled v organizaciji Rdečega križa Slovenije

Zdravje je pomembno, od nas samih pa je odvisno kako nam bo služilo. Ker je ozaveščanje pomemben del skrbi za zdravje so se pri Rdečem križu odločili organizirati brezplačen pregled in svetovanje v Horjulu.
Referenčna ambulanta skrbi za preventivo, da lahko vsak posameznik čim prej ugotovi kakšno je njegovo dejansko zdravje in da pravočasno odreagira če se izkaže, da nekaj ni v najboljšem redu. Vse to se lahko izmeri in pokaže z zelo preprostim merjenjem sladkorja v krvi in z merjenjem krvnega tlaka.  V Horjulu, v prostorih osnovne šole sta merjenje strokovno izvedli medicinski sestri, udeleženci pa so poslušali tudi predavanje zeliščarke Margite Vehar iz Polhovega Gradca. Sama nabira, suši in pripravlja razne preparate ter pripravke za izboljšanje zdravja na naravni način. Poudarila je, da je naše telo navajeno na življenjski cikel povezan z letnimi časi. Če to upoštevamo se telo lahko veliko bolje brani proti virusom in bakterijam. Svetovala je, da se čim več poslužujemo 'žive' hrane, ki je zunaj, pred našim nosom in čim manj konzervirane hrane. Lep primer sta pljučnik, ki dobro vpliva na dihala  in regrat, ki priskrbi telesu snovi, ki jih potrebuje za dvig imunskega sistema. Vse to je lahko že sedaj nabiramo in uživamo. Z živo hrano, ki znižuje holesterol in sladkor v krvi lahko že veliko naredimo za uravnavanje krvnega tlaka. 

In še za vse, ki se niste uspeli udeležiti predavanja in merjenja krvnega tlaka in sladkorja v krvi: Krvni tlak je tlak v žilah odvodnicah. Pri zdravi odrasli osebi znaša okrog 120/80 mmHg. Visok krvni tlak je višji od 140/90 mmHg, temu pravimo tudi hipertenzija in je škodljiv za vaše zdravje. Tudi samo hipertenzijo delimo na tri stopnje in sicer na stopnjo 1 (blago zvišanje) kjer tlak znaša 140-159/90 -99 mmHg. Stopnja 2 (zmerno zvišanje) kjer tlak znaša 160-179/100-109 mmHg in stopnja 3 (hudo zvišanje) 180 in več/110 in več. 

Visok krvni tlak nastane zaradi zadebeljenih žil odvodnic, ki se zožijo in s tem zmanjša njihov pretok. Posledično je srce bolj obremenjeno, obstaja pa tudi nevarnost da žile počijo. Bolnik začut vse te spremembe z bolečinami v srcu, z motnjami v delovanju možganov kot so vrtoglavica, motnje spomina in šumenje v ušesih. V najhujših primerih zboli za srčnim infarktom, možgansko kapjo, odpovedjo ledvic ali hudimi krči v nogah pri hoji. Žal se pogosto zgodi, da bolnik nenadoma umre.

Krvni tlak je seveda lahko tudi prenizek a ni ogrožujoč za zdravje. Bolj vpliva na kakovost življenja zaradi pogoste utrujenosti, zaspanosti in občutka da ste brez moči. 

Pri vsem tem se lahko vprašamo kaj lahko za zdravje storimo sami? Najprej se moramo naučiti življenja po načelih sodobnega zdravega načina življenja. Uživati moramo hrano z čim manj soli in čim manj maščobami živalskega izvora. Čim več pa moramo uživati sadja in zelenjave. Pri vse tem je pomembno, da vzdržujemo normalno telesno težo, smo zmerni pri uživanju alkohola in kave ter da prenehamo s kajenjem. Poleg rednega merjenja krvnega tlaka je pomembna redna kontrola maščob in sladkorja v krvi. Ne smemo pa pozabiti na redni dnevni počitek in redno telesno vadbo. Stres in preobremenjenost seveda ne voliva pozitivno na krvni tlak. Za vsa morebitna vprašanja se seveda vedno lahko obrnete na vašega osebnega zdravnika, ki vas tudi najbolje pozna in bo vedel, kaj je za vas in vašo diagnozo najbolje. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi