Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
23°C
11°C
JUTRI
24°C
11°C
Deli

Mesec boja proti raku na dojki

Oktober je mesec, ko vsepovsod gledamo rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku na dojki. Ozaveščanje je izjemno pomembno, zato so upokojenke na Vrzdencu pripravile posebno delavnico pod vodstvom Darje Rojec, sicer članice združenja Europa Donna, ki s svojimi predavanji in izobraževanji pomaga, da pravočasno odkrijemo to bolezen in si pomagamo v primeru, če zbolimo.

Darja Rojec s svojo izkušnjo demistificira to bolezen in, kot pravi sama, je zelo pomembno, da to tematiko približa tudi ljudem na podeželju: "Morda starejše ženske ne morejo vedno na predavanja ali izobraževanja v Ljubljano, nekatere odbija že težavno parkiranje, spet druge morda niti ne vozijo avtomobila in je to že logistični problem. Zato se vedno rada odzovem povabilu, kot je bilo to na Vrzdencu. Na prvem predavanju smo se pogovarjale predvsem o bolezni in tem, kaj prinese s seboj, kaj se lahko iz nje naučimo, kako jo sprejmemo. To se mi zdi zelo pomembno, rak je bolezen, ki jo moramo sprejeti, se sprijazniti z dejstvom, da je to del nas in šele nato se lahko lotimo zdravja. Vse prevečkrat se še vedno zgodi, da to bolezen skrivamo, ampak ko enkrat izgubiš lase zaradi kemoterapije, tako ali tako vsi zvedo, zato pravim, da se ta bolezen ne sme skrivati, ampak se je o njej treba pogovarjati. V težkih trenutkih nam prav topla beseda in spodbuda izjemno pomagata. V drugem delu delavnice o zdravem načinu življenja pa predstavim recepte, ki sem jih zbrala od bolnikov in bolnic iz cele Slovenije in so prilagojeni zdravemu načinu življenja. Poleg tega skupaj z udeleženkami te delavnice pripravimo naravna mazila in kreme za nego telesa." Darja Rojec je sicer avtorica štirih knjig, od tega dve opisujeta raka kot bolezen, drugi dve pa predstavljata kuharske recepte in izdelavo domače kozmetike, čistil brez umetnih dodatkov.

 

V združenju Europa Donna poudarjajo, da lahko ženske same veliko naredijo v boju proti tej zahrbtni bolezni: "Na to kdo bo zbolel za katerim od rakov, vplivajo z medsebojnimi učinki številni dejavniki iz okolja in način življenja, dedna nagnjenost ter naključje. Zbolevanje za rakom povečujejo razni bolj ali manj znani dejavniki tveganja, nikakor pa ga ne moremo povezati z enim samim dejavnikom. Bolezen je rezultat delovanja škodljivih, pa tudi zaščitnih dejavnikov. Rak je namreč bolezen starejših ljudi, tudi rak dojk. Življenjska doba se podaljšuje, zato ljudje zbolevajo pogosteje za rakom dojk kot nekoč. Pomembni nevarnostni dejavniki, ki so povezani z večjim zbolevanjem za rakom dojk so:

  • demografski (spol, starost, zemljepisna lega),
  • dejavniki materinstva (zgodnja prva menstruacija, pozna mena, starost več kot 30 let ob prvem porodu, nerodnost, majhno število otrok, opustitev dojenja),
  • oralna kontracepcija (le v obdobju jemanja),
  • hormonsko nadomestno zdravljenje (še po več letih jemanja),
  • nezdrav življenjski slog (alkohol, neuravnotežena prehrana z nasičenimi maščobnimi kislinami, debelost, telesna neaktivnost),
  • mamografska nepregledanost dojk,
  • dednost."

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi