Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
JUTRI
23°C
11°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

Sveti Miklavž je letos otroke obiskal nekoliko drugače

Ah, kaj bi sploh še lahko zapisali o minulem letu. Res počasi zmanjkuje besed za vse to. Celo sveti Miklavž je moral spremeniti svoje načrte, saj so mu ukrepi za preprečevanje širjenja virusa preprečili, da bi se srečal z najmlajšimi in jim podelil darila, ki so si jih prislužili z dobrimi deli in pridnostjo.

A ta sveti mož se ni dal kar tako in je poiskal način, da kljub vsemu obdaruje otroke. Ker ima očitno dobre 'zveze' na občini Horjul in pri članih Prosvetnega Društva se je znašel in dogovoril, da njegov pozdrav otrokom in staršem kar posname in objavi v videu na kanali youtube. 

Ko je prinesel darila v preddverje občinske stavbe, smo ga sicer zamudili, no, na srečo pa smo ga v redakciji Našega Časopisa le ujeli ravno med snemanjem videa, ki je potekal kar v Prosvetnem domu v Horjulu. Ker se mu je mudilo, žal do intervjuja nismo prišli, smo pa ujeli, kaj je med nagovorom povedal. No, na srečo je predsednik društva Klemen Černigoj zaupal nekaj več podrobnosti kot Sveti Miklavž, ki na svoj god verjetno res ni imel veliko časa: 'Vedno bolj, ko se je bližal december, vedno bolj nam je postajalo jasno, da bo ta dobri mož težko prišel med vse otroke, zbrane na enem mestu, kot je bila to navada do sedaj. Zato smo morali poiskati drugačen način, kako priti med ljudi. Ker smo bili dogovorjeni, da kot običajno tudi letos logistično poskrbimo za prihod svetega Miklavža, smo razmišljali o različnih scenarijih. Ko se je izkazalo, da prireditve ne bomo mogli izpeljati niti na prostem, torej na občinskem trgu, smo glede na prepovedi in omejitve začeli iskati drugačne rešitve. Predlog, da posnamemo prihod in nagovor Miklavža, so naprej predlagali na občini, mi pa smo idejo še malce spremenili in dodelali. Tako smo se domislili, da posnamemo nagovor in ga objavimo na spletu, natančneje na kanalu Youtube (Obcina Horjul – www.youtube.com). Video posnetek je seveda dostopen vsem. V njem pa Sveti Miklavž pride z nebes in nas vse nagovori ter pusti nekaj koristnih napotkov za življenje, vzgojo in izboljšanje medsebojnih odnosov' še dodaja Klemen Černigoj.

Pa če samo še na kratko napišemo, kaj je Miklavž v videu dejal: Sveti mož seveda ni pozabil pohvaliti pridnih otrok in malce okarati tistih, ki ne ubogajo staršev in preveč radi nagajajo. Opozoril je tudi vse tiste, ki ne delajo sproti domače naloge. A to še ni vse, pravi, da iz nebes vidi vse lumparije, ki jih počnemo. Še posebej pa je poudaril, da morajo otroci manj časa preživeti za elektronskimi napravami in raznimi računalniškimi igricami. 

Objavo njegovega letošnjega nagovora in posnetek iz lanskoletnega Miklavževanja, ki je bil v veliki dvorani Prosvetnega doma Horjul najdete tudi na spletni strani www.horjul.si, a pozor, tam zraven so tudi čisto pravi, nagajivi parkeljni, ki se še danes sprašujejo kako oprati smrdljive 'štumfe'. 

No, morda pa jim bo to uspelo 'pogruntati' do naslednjega decembra, ko bodo menda razmere drugačne in bo življenje potekalo tako, kot smo ga bili vajeni pred letom 2020. Tudi Miklavž priznava, da to leto ni lahko, a kljub temu, da imamo vsi veliko skrbi in smo že zelo naveličani vseh tegob, ki jih prinaša koronavirus, ne smemo nehati verjeti v ljubezen, mir in tople medsebojne odnose.

Tik preden jo je mahnil naprej, se je Sveti Miklavž s svojimi angeli zahvalil bistrim glavam na občini Horjul za odlično zamisel, da je bil lahko tudi letos z nami. Pa čeprav le virtualno, torej prek zaslona na računalniku ali prek pametnega telefona. Kasneje smo slišali , da je menda pustil nekaj daril tudi članom Prosvetnega društva Horjul, ki so se tako zelo potrudili, da so v teh zahtevnih razmerah uredili vse potrebno, da je Miklavž svoje sporočilo lahko posnel v najsodobnejši tehnologiji. Dejal je še, da brez najožjih pomočnikov v društvu letos sploh ne bi mogel priti med nas. Zato se še posebej iskreno zahvaljuje režiserki Barbari Čepon in Matevžu Seligerju, ki je vse skupaj posnel in zmontiral. Zaupal nam je še, da letos nikakor ne bi mogel razdeliti daril brez zvestega pomočnika Janeza Zamejca, ki se je tudi letos izkazal. Kaj točno je Janez počel, pa sveti Miklavž ni želel povedati. 

Preden se je odpravil nazaj v nebesa, je še obljubil, da nas drugo leto spet obišče, korona gor ali dol. 

 

Tule je tudi pesmica, ki jo je spisal skupaj z angeli za to posebno priložnost:

 

DRAGI OTROCI, STARŠI IN VSI, KI STE SE TUKAJ ZBRALI

Čas je, da bi se malo obiskali.
Ker se moja zgodba vsako leto ponavlja,
tudi letos ne bomo odpovedali slavja.

Res je drugačno kot je bilo lani,
a brez skrbi, vsi boste obdarovani.
Kajti našel sem si angelsko pomoč,
ki prišla bo še to noč.

Zato vsi skupaj se veselimo,
da prinesejo darila še preden zaspimo.

 

Besedilo: Peter Kavčič, Foto: arhiv Prosvetnega društva Horjul

Oglejte si tudi