Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Lesene jaslice v Podolnici

Pred božičem je v krščanskih krajih navada, da po družinah postavimo jaslice. Ne gre samo za lepo tradicijo, ampak tudi za poklon sveti družini in Jezusu, ki prihaja med nas kot majhno dete, ki nas vabi, da ga sprejmemo v naše življenje.

Postavljanje jaslic je za mnoge pravi ritual, ki se ga vsako leto veselijo in komaj čakajo, da lahko skozi figurice in s samo postavitvijo predstavijo svojo zgodbo, svoj pogled na ta čudovit dogodek.

Pavel Verbič iz Podolnice je velike zunanje lesene jaslice prvič videl na Vipavskem Križu. Bile so mu tako všeč, da je želja v njem, da jih postavi tudi sam doma rasla in dozorela. Lansko leto se je tako odločil in prijatelju, ki je mojster izrezovanja lesenih figur, priskrbel les, ki ga je ta z rokodelsko natančnostjo preoblikoval v velike lesene figure, ki so sestavni del jaslic. Poleg tega, da si je uresničil željo, sedaj razveseljuje tudi vse, ki si pridejo pogledat te 'ta velike' jaslice. Med najbolj navdušenimi so seveda otroci, ki lahko občudujejo čisto od blizu Jezusa, Marijo, Jožefa, pastirja, angela in živali v precej večji velikosti, kot so jo sicer vajeni.



Besedilo in foto: Peter Kavčič


Oglejte si tudi