Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Spominska razstava fotografij v slovo nadškofu Uranu

Evgen Simonišek, ključar pri cerkvi svetega Kancijana na Vrzdencu, je ob smrti upokojenega ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana pripravil razstavo fotografij, ki so prikazovale trenutke, ki jih je izredno priljubljeni nadškof delil z nami na Vrzdencu.
Z nadškofom smo bili na nek način zelo povezani. Kar nekajkrat nas je tudi obiskal v horjulski župniji. Leta 2005 je blagoslovil obnovljeni pastoralni dom in kapelo v domu za ostarele v Horjulu. Posvetil je vse zvonove v vseh štirih podružničnih cerkvah v horjulski župniji, na kar smo lahko še posebej ponosni. Vedno je rad ustregel, saj je težko rekel ne, ko so ga ljudje povabili in prosili za posvetitve cerkvenih zvonov in blagoslove raznih objektov. V župniji je najprej posvetil zvonove leta 2005 v cerkvi svetega Urha, leto zatem na Vrzdencu, leta 2009 na Koreni in leta 2010 v Samotorici. Pred desetimi leti je blagoslovil tudi evharistični križ na Vrzdencu na 'rebru'. Nazadnje je prišel na Vrzdenec pred dvema letoma, ko je blagoslovil obnovitvena dela v cerkvi svetega Kancijana, ko so bili obnovljeni oltarji v cerkvi in vse notranje poslikave. Tako kot vedno je tudi ob zadnjem obisku vse zbrane nagovoril z veseljem in srčnostjo, po kateri se ga bomo spominjali.

Fotografije, ki so nastale med njegovimi obiski na Vrzdencu, so bile postavljene na ogled od njegove smrti, torej od velike noči in do konca aprila. Ob razstavi je v njegov spomin gorela tudi sveča.

Nadškof se je zelo rad vračal na Vrzdenec in se je povabilu vedno odzval, če se je le mogel. Ob zadnjem obisku, torej leta 2018, je v dar prejel tud škofovsko mitro, ki so mu jo v imenu župnije podelili ob 25. obletnici škofovske posvetitve.  

Nadškof Uran se je rodil v Spodnjih Gameljnah 22. januarja 1945, v duhovnika je bil posvečen leta 1970. 6. Januarja 1993 je bil v Rimu posvečen v škofa. Papež Janez Pavel II ga je imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita 25. oktobra 2004. To službo je opravljal do 28. novembra 2009. Umrl je 11. aprila letos v 75. letu starosti. Zapomnili si ga bomo po izjemnem pozitivnem značaju in pričevanju s svojim življenjem, ki ga je posvetil Bogu. Ni naključje, da je za svoje škofovsko posvečenje uporabil geslo: Da, oče! Bil je namreč predan in srčen človek, ki je pustil neizbrisljiv pečat, kamorkoli je stopil in s komerkoli se je srečal.

 

Besdilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi