Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Kapelica svete družine v Horjulu

Štefan Gabrovšek iz Horjula je vse svoje življenje velik ljubitelj jaslic. Tako je obiskal veliko krajev, kjer jaslice prikazujejo na svojevrsten način. Pred časom je prišel do zamisli, da nekaj takega postavi tudi v domačem kraju. Poleg njegove hiše, tik ob cesti, ki je nekoč povezovala Horjul z Vrhniko in Ljubljano (pri Šmitu), je s pomočjo prijateljev in donatorjev postavil sodobno kapelico s sveto družino.
Po končanih delih je kapelico na začetku poletja blagoslovil horjulski župnik Janez Smrekar. Svečanega dogodka so se poleg domačih udeležili tudi horjulski župan Janko Prebil in sosedje. Po končanem uradnem delu je sledila pogostitev pod kozolcem kjer so se zbrani poveselili ob žlahtni kapljici in domačem pecivu ter ostalih dobrotah, ki so jih priskrbele gospodinje. Po obisku in pogovoru z gospodarjem, ki je poskrbel, da je Horjul bogatejši za lepo in moderno kapelico, ki vsem mimoidočim sporoča vrednote družine v horjulski dolini, je razkril, od kod sploh zamisel za to kapelico.
Štefan Gabrovšek, ki se že leta ukvarja z jasličarstvom, je za svoje delo prejel posebni apostolski blagoslov svetega očeta, papeža Janeza Pavla drugega za pomoč in sodelovanje pri potujoči svetovni razstavi jaslic. Pater Grčar, ki je predsednik društva jasličarjev, je večkrat poudaril, kako pomembno je, da tudi po vaseh in krajih postavijo jaslice ali vidna obeležja, posvečena sveti družini. Gabrovšek je povedal, da je bila vsebina kapelice jasna že od samega začetka. Kot velik ljubitelj jaslic se je takoj odločil, da postavi kapelico, posvečeno sveti družini, ker je prav to glavno sporočilo vsega, kar jaslice prikazujejo. Pred leti je v Horjulu sicer že postavil jaslice, in sicer figure iz Železnikov, ki so bile nekaj zelo posebnega. Po dogovoru z žal že pokojnim Janezom Grdadolnikom, nekdanjim lastnikom podjetja Argo, so te jaslice vsako leto krasile izložbo podjetja. Z menjavo lastništva pa je to izzvenelo. Po obisku krajev, kjer imajo jaslice posebno mesto, pa je v Štefanu rasla želja, da prenese to tudi domov. Posebno v lepem spominu mu ostaja izlet v avstrijski Feldkirchen, ki mu pravijo tudi mesto jaslic. V vsaki trgovini, v vsaki izložbi so v božičnem času jaslice.

Svoje jaslice je Štefan postavljal na Brezjah, kjer najdete že več kot 400 jaslic s celega sveta. Sodeloval je tudi pri jaslicah na Sveti Gori nad Novo Gorico in pri jaslicah, ki so bile postavljene v cerkvici na blejskem otoku. Poseben navdih pa je dobil, ko si je v cerkvi v Dravljah ogledal jaslice, ki jih je izdelal Wolfgang Kogler. Prav preko povezav, ki jih je stkal z delovanjem v društvu jasličarjev, je prišel v stik s še enim zanimivim človekom, Otonom Naglostom, jasličarjem in umetnikom rezbarjem iz Vipave, ki se je podpisal pod lesene figure, ki jih lahko občudujemo v kapelici v Horjulu. Posebnost figur je, da so narejene iz enega kosa lesa. Zamisel za to je Štefan dobil, ko mu je prijatelj prinesel manjšo figuro s potovanja po sveti deželi, ki je bila narejena prav tako iz enega samega kosa oljčnega lesa.
Posebno zgodbo nosi tudi napis na kapelici: "Pri rojstvu nam je brat postal.". Štefana se je to še posebej dotaknilo in na kapelico ni želel napisati ničesar drugega kot samo ta stavek z izjemno močnim sporočilom za vsakega vernika, ki se poglobi v njegov pomen. Ta napis je sicer tudi na "nebu" župnijske cerkve v Horjulu. Od prve zamisli, da postavi kapelico, je minilo štiri leta, od same odločitve, da začne z delom pa do zaključka, štiri mesece. Pri izvedbi so Štefanu pomagali sosedje, vso "betonažo" so izpeljali Bitencovi fantje, streho kapelice pa je kot donacijo izdelal Andrej Šuštaršič, mojster, ki se sicer ukvarja z obnovo ostrešij slovenskih cerkva. Dokaz, da se še vedno za dober namen najdejo dobrotniki, ki so pripravljeni narediti kaj tudi brezplačno. Zasteklitev, vrata in okvir kapelice so delo domačina Marka Zdešarja. Tako je nova kapelica v čast sveti družini rezultat truda in dela mojstrov od blizu in daleč. Štefan Gabrovšek pa je končno uresničil svojo desetletja dolgo željo in v Horjulu poskrbel, da bodo jaslice oziroma njihov bistveni del na ogled celo leto in ne samo v božičnem času.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi