Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Po 627 letih končno pod horjulsko župnijo

Na vrhu pobočja vasi Koreno stoji 627 let stara cerkvica, posvečena zavetnikoma sv. Mohorju in Fortunatu. Je manjša cerkvica, kar pa ne pomeni, da nima zanimive in burne zgodovine. Zgrajena je bila leta 1389 z rokami naših daljnih prednikov. V času turških vpadov je bilo okoli nje zgrajeno obzidje, ki je varovalo tukajšnje prebivalce pred sovražnikom. Na stenah cerkve najdemo freske, ki so bile odkrite za beležem in predstavljajo veliko kulturno dediščino. Tudi trije oltarji so delo velikih mojstrov. Občina Horjul je leta 2006 cerkev na Koreni razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. Moramo pa omeniti, da je do letošnjega leta cerkev sv. Mohorja in Fortunata spadala pod župnijo Polhov Gradec. Do leta 1989 so farani Korene vse zadeve urejali v Polhovem Gradcu. Po tem letu pa so zakramente že prejemali v župniji Horjul.
Letos je na  pobudo župana Občine Horjul g. Janka Prebila bila izražena želja, da se cerkev na Koreni prenese še lastniško na župnijo Horjul in se tako uredijo pravno-formalne zadeve. Kar nekaj časa so trajali postopki prenosa lastništva, saj gre navsezadnje za sakralni objekt, katerega prenos je morala potrditi tudi Ljubljanska nadškofija. Zaradi dobrega sodelovanja horjulskega župnika g. Janeza Smrekarja, župnika župnije Polhov Gradec g. Bogdana Oražma ter Občine Horjul je bila v poletnih mesecih letošnjega leta podpisana pogodba o prenosu. Vezano na ta velik dogodek je Občina Horjul takoj pristopila s finančnimi sredstvi k ureditvi pokopališča ter obnovi strehe na ladji cerkve skupaj s ključarjema Boštjanom Maroltom in Davidom Kozjekom. V teh dneh so dobavili kritino in potrebno pločevino. Dela bodo vaščani opravili sami s pomočjo domačega krovca Boštjana Marolta. Naslednji večji projekt bo sanacija zvonika, za katerega pa bo najprej potrebno pripraviti dokumentacijo.

Da so na Koreni doma dobri ljudje, pričajo tudi besede letošnjega zlatomašnika, domačina Maksa Kozjeka, ki smo ga po toliko letih toplo sprejeli v domači vasici. Tudi on zna v svojih pridigah veliko povedati o zgodovini tukajšnje cerkvice in od letos naprej bo lahko s ponosom povedal tudi drugim, da cerkev na Koreni spada od leta 2016 naprej pod župnijo Horjul. Vaščani se ob tej priložnosti zahvaljujemo Občini Horjul, župnikoma g. Janezu Smrekarju ter g. Bogdanu Oražmu za opravljeno veliko delo in trud, ki ste ga vložili v to, da lahko s ponosom povemo, da smo tudi mi sedaj del župnije Horjul.

                                                                     
Bogdan Marolt

Oglejte si tudi