Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vabljeni na jutranjo telovadbo, vsak dan, povsem brezplačno

Zdrav duh v zdravem telesu pravi pregovor, ki jasno pove, kako pomembno je redno gibanje za nas. Gibanje in vsakršna telesna aktivnost je za človeka nekaj naravnega in pravzaprav nujno, če želimo, da ohranimo zdravje in dobro počutje. Ampak kaj, ko vedno najdemo neskončno veliko izgovorov ali razlogov, ki nas odvrnejo od telesne vadbe. Pa čeprav vemo, da je to narobe!
Dostop do vodene vadbe, ki je pravzaprav najbolj učinkovita glede na vložen čas in trud, je danes dostopna vsem in povsod. Tudi v Horjulu jo imamo in  to že skoraj dve leti. Vodena telovadba namreč poteka vsak delavnik zunaj ob 8. uri na občinskem trgu. Seveda v vsakem vremenu. Če dežuje ali sneži se zberemo pod nadstreškom, ko pa so jutra tako čudovita kot ob koncu poletja ali zgodaj jeseni, pa je seveda še toliko lepše razgibati svoje telo v dobri družbi  in  v vsakem vremenu pod milim nebom.

Kako vse skupaj poteka? V dobre pol ure opravite s 50 vajami, s katerimi si razgibate, raztegnete, pretegnete in sprostite vse sklepe, mišice in kite v svojem telesu. Poudarek je na pravilni izvedbi vaj in na pravilnem dihanju. Vsak udeleženec jutranje telovadbe pa seveda dela po svojih zmožnostih brez pretiravanja. Ker so vaje  zunaj se tako dobro predihamo s čistim horjulskim zrakom.

Tri voditeljice, članice društva Šola zdravja, se pri vodenju vaje, ki se sicer imenuje 1000 gibov, izmenjujejo in poudarjajo, kako dobre pogoje imamo za vadbo prav tu v Horjulu, saj je Občina ponudila idealne pogoje. Na občinskem trgu imamo veliko prostora, v primeru padavin pa tudi nadstrešek, kjer se umaknemo na suho. Zato smo v primeru protikoronskih ukrepov lahko dovolj narazen in se nas dotaknejo šele v zadnji fazi, ko je prepovedano tudi druženje zunaj, kljub maskam.

Veseli jih tudi, da so se ob četrtkih vadbi pridružili tudi zaposleni na občini, kar je podprl tudi župan. To pomeni, da si enkrat na teden vzamejo dobre pol ure časa za zdravje. Vsak, ki se malo spozna na pozitivne učinke takšnega razgibavanja, pa dobro ve, da se s tem poveča tudi učinkovitost pri delu. Še to, četrtek je tudi dan, ko telovadijo tudi moški, ki so seveda lepo vabljeni!

 Kaj redna telesna vadba pomeni za zdravje človeka, pa je pojasnil tudi  Primož Rus dr. med. spec., glavni zdravnik Studio R in svetuje: 'Gibanje prinaša celo paleto psihičnih in fizičnih koristi za zdravje. Odrasli naj se gibajo približno 30 minut dnevno oziroma najmanj 150 minut tedensko. Priporočljive so aerobne vaje in vsaj dva dni tedensko tudi vaje za moč. Starejši ne smejo pozabiti tudi na vaje za ravnotežje. Zdrave navade (zdrava prehrana, gibanje, urejena telesna teža, opustitev kajenja in zmernost pri alkoholu) so ključ do dolgega življenja. Mednarodne raziskave kažejo, da ljudje zaradi teh petih navad živijo precej dlje: 14 let ženske in 12 let moški. Ljudje brez teh navad pogosteje zgodaj umrejo zaradi raka ali srčno žilnih težav.'

Torej, kaj še čakate, vabljeni na skupinsko telovadbo, kjer se boste razgibali in zabavali.

Besedilo Peter Kavčič, foto: Šola zdravja

Oglejte si tudi