Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
4°C
-1°C
JUTRI
6°C
2°C
2134

Redarstvo poziva, da upoštevate določbe prehoda med občinami

V občini Horjul je zaenkrat epidemiološka slika dobra in tu gre zahvala za to predvsem vam občanom, ki se držite priporočil in skrbite za svoje zdravje. A to se lahko kaj hitro obrne, sploh z dnevnimi migracijami ljudi, ki rekreativno kolesarijo po cestah v občini in ki največkrat prihajajo iz sosednjih občin. Ob ugodnem jesenskem vremenu je bilo takšnih primerov zelo veliko.

Medobčinsko redarstvo, ki dnevno opravlja nadzor v občini Horjul glede spoštovanja odlokov vlade v zvezi preprečitve in zajezitve širjenja virusa Covid-19, namreč opaža, da je veliko kolesarjev, ki med rekreativno dejavnostjo prestopajo občinske meje. Gre seveda za aktivnost, ki ni povezana z opravljanjem službenih obveznosti ali nujnih zdravstvenih zadev ali obiskov. Kolesarjenje na tak način ni dovoljeno. Kljub trenutni situaciji se moramo zavedati, da bodo prišli tudi časi, ko bomo lahko zopet nemoteno kolesarili med občinami in uživali tudi v kolesarskih dirkah, kot je recimo tradicionalni vzpon na Koreno. Redarji hkrati opozarjajo, da je vsak posameznik odgovoren za upoštevanje omenjenih ukrepov in da ob povečanem številu kršitev ne bodo izdajali le opozoril. Na občini tudi sporočajo, da niso pristojni za izdajanje soglasij za prehajanje med občinami in so vse občane, ki so jih kontaktirali s to prošnjo napotili na spletno stran, kjer si lahko vsak natisne in izpolni ustrezni obrazec oziroma se obrne na delodajalca. Za nujen prehod v druge občine je dovolj izjava, ki jo najdete na spletni strani www.gov.si in si jo vsak občan lahko sprinta in izpolni sam.

 

Uradna izjava glede športno-rekreacijske dejavnost in sprehodov:

Posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov. To so na primer športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali tiste, pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje).

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva, ni treba nositi zaščitne maske.
 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi