Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Praznik športa v Planici

Pod planiško skakalnico se je v soboto, 25. maja, zbrala množica več kot dvestotih ljubiteljev športa. Velika večina jih je iz Horjula, kjer je bil start, na cilj pribežala s kolesi, nekaj je bilo tekačev in takih na rolerjih ter podpornikov edinstvenega športnega dogodka v Sloveniji – Pobeg v Planico, ki je letos potekal že petič zapored in to v organizaciji Humanitarnega športnega društva Pobeg.
Skupina športnih navdušencev, željnih pobegniti na kolo, se je zbrala na parkirišču podjetja Metrel, kjer je začela svoj 127 kilometrski športni izziv. Kolesarji so se na pot podali v dveh skupinah, in sicer rekreativni in športni. Tisti, ki so imeli zmernejši tempo in več postankov, so začeli ob 7.30, bolj utrjeni in kondicijsko bolje pripravljeni pa ob 9. uri. Med slednjimi je bil tudi Grega Čepon, ki je na dolgi in dokaj zahtevni trasi imel dovolj časa, da podoživi svoj čisto pravi pobeg pred štirinajstimi leti.

Spomnimo se resnične zgodbe najstnika

Ta je tako zaradi prepoznavnosti dogodka kot tudi edinstvenosti in drugačnosti danes znana že mnogim. Grega je pri svojih šestnajstih letih zaradi problemov v šoli in občutka krivde, saj je razočaral starše, napisal poslovilno pismo in odšel od doma. Nadel si je nahrbtnik, v katerega je spravil svoj klarinet, nekaj oblačil in spalno vrečo ter sedel na kolo in jo mahnil proti Planici. Bilo je konec marca, čas planiškega praznika, zato je tja kolesaril tudi z namenom, da si ogleda smučarske polete. Po dvanajstih urah kolesarjenja, zemljevid ga je namreč dvakrat zavedel, je prispel v Kranjsko Goro, kjer se je udeležil osrednje prireditve in kasneje zabave. Nato je noč prespal pod stopniščem nekega bloka, naslednji dan pa jo ucvrl na ogled poletov v Planici. Z zvijačo, s klarinetom je namreč lahko postal del godbe, ki je vstopala na prizorišče, se je prebil med navdušene navijače. Videl je vse takratne uspešne skakalce, celo Ahonenovega padca pri 240 metrih se spominja. Ves sestradan si je po koncu v Kranjski Gori privoščil pico, ki pa je bila usodna – pri plačilu so mu zasegli bančno kartico, nato pa ga še isti večer izsledili policisti in pridržali na policijski postaji, dokler ponj niso prišli starši. Beseda policista je bila Gregi v poduk, saj si je zapomnil, da je njegovo dejanje pustilo kar nekaj finančnih posledic. Po desetih letih se je ob spodbudi prijateljev odločil, da sredstva na neki način vrne v prave roke – tistim, ki denar potrebujejo.

 

Presežek sredstev letos za športnike invalide

Športni dogodek je imel tudi letos dobrodelno noto, saj je bil presežek zbranih sredstev, ki se sicer zbirajo za pokritje organizacijskih stroškov, letos namenjen športnikom invalidom. V preteklih letih je organizator z zbranimi sredstvi že pomagal nekaterim mladim, bolnim in pomoči potrebnim, tega se je nabralo že za več kot 10.000 evrov. Vsak od udeležencev pobega je tako poleg tega, da je naredil nekaj dobrega zase, prispeval svoj kanček dobrodelnosti v celoten dobrodelni izkupiček.

Kolesarjem so se letos pridružili tudi tekači in roleristi

Prvotni in primarni namen pobudnika dogodka je spodbuditi čim več ljudi k rekreaciji v prostem času, k športnim dejavnostim. Tudi zato je bila s strani organizatorja humanitarnega društva Pobeg  letos uvedena novost. Kolesarjem so se na Jesenicah, v Mojstrani in Kranjski Gori pridružili še tekači in roleristi ter skupaj nadaljevali pot do cilja v Planici. "Letošnje število tekačev in roleristev še ni bilo veliko, zato bomo v prihodnje več promocije namenili tudi tema dvema disciplinama, saj si zares želimo, da pobeg v Planico postane praznik športa za vse," je svoje načrte razkril Grega.

Dež ni bil ovira

Pod aktivne udeležence oziroma prijavljene se je podpisalo preko 200 športnih navdušencev, ki so na cilj prikolesarili, pritekli ali prirolali. Največ je bilo seveda kolesarjev in skoraj vsi so bili kos zahtevni trasi, ki na celotni poti zahteva kar nekaj več  2300 metrov skupnega vzpona. A ob primernem tempu tega ni bilo težko premagati, tudi zato, ker je dogodek rekreativne in ne tekmovalne narave in si je vsak udeleženec pot lahko prilagodil svojim sposobnostim. Sicer pa se je bilo mogoče kolesarjem tekom trase tudi pridružiti, od starta do cilja je bilo postavljenih 9 vmesnih postaj,  na katerih so se kolesarji okrepčali in se spočili ter pobrali nove ubežnike na poti do cilja. V Kranju je že zelo zgodaj startala tudi zanimiva skupina na kolesih Pony, ki pa je za pot potrebovala več časa in postankov. Nekateri udeleženci so postanek izkoristili tudi za vedritev, saj je zahtevnost preizkušnje letos povečalo deževno vreme, ki je mnoge kolesarje spremljalo dobršen del poti. A večine to ni motilo: "V vsakem primeru bomo mokri od znotraj, zato dež ni ovira," so zadovoljni povedali. 

Da je tudi pobeg lahko zanimiva in celo koristna stvar, še posebej če ga združiš s športom in dobrodelnostjo, začrtaš izjemno lepo traso ter mu dodaš dobro vzdušje, so ponovno dokazali organizatorji dogodka, člani humanitarnega športnega društva Pobeg. Ti pa so z mislimi že drugod – pri kovanju idej za nove športne dogodke, ki jih kot dobro prakso iz Horjula želijo širiti po vsej Sloveniji. Vsem udeležencem pobega pa obljubljajo, da bo Pobeg v Planico tudi šestič. Zato le urno, le urno nabirajte moči.

Nadja Prosen Verbič, Foto: arhiv HŠD Pobeg

Oglejte si tudi