Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
8°C
3°C
JUTRI
3°C
2°C
Deli
2873

Planinski tabor na planini Kuhinja

Planinsko društvo Horjul že več let organizira družinski planinski tabor, vsakič na drugem koncu naše lepe domovine. Letošnji tabor je potekal od 25. do  29. junija na planini Kuhinja v Krnskem pogorju. Tako kot vedno smo tudi tokrat uživali v prelepi naravi, prijetni družbi in ob okusni hrani, ki jo znajo najboljše pripraviti naši moški. Že prvo noč pa smo občutili tudi, kako lahko nebo podivja v obliki močnega naliva, toče, vetra, grmenja, bliskov in strel. Takšna vremenska presenečenja so nas spremljala bolj ali manj intenzivno prve tri dneve našega taborjenja. Mi pa smo kljub temu našli vmesne sončno-oblačne ure, da smo lahko obiskovali planine pod Krnom in osvojili tudi dva vrhova – Mrzli vrh in Visoč vrh.  Lepo in prijetno je bilo na teh naših slikovitih pašniških planinah – Pretovč pod Mrzlim vrhom, Leskovca in Sleme. Vselej smo imeli srečo, da smo prispeli do pastirskih staj tik pred ploho. Tako smo lahko vedrili pri prijaznih pastirjih oziroma sirarjih. Vsi so bili izredno ljubeznivi in gostoljubni. Pokazali so nam, kako se dela sir, kaj je to kisava, sirotka, kako se pride do skute. Povedali so, da je treba po krave že ob štirih zjutraj, jih pomolsti in potem še enkrat zvečer, katere pasme so primerne za gorske pašnike in še marsikaj drugega. Vse njihove s trudom pridelane dobrote smo lahko tudi okusili. Posebno za otroke je bilo to pravo doživetje.  Zanimiv je bil obisk »Puščavnikove jame« v gozdu nad vasjo Krn, v kateri je Franc Gabršček, imenovan Puščavnik, preživel 18 let svojega samotnega, revnega življenja, dokler ga ni leta 1952 zasul snežni plaz.

V torek se je vreme zbistrilo do popolne modrine, tako da se je ekipa sedmih planincev lahko brez strahu pred  presenečenji z neba odpravila na Krn, Batognico in Rdeči rob. Tudi srečanje z gožem in modrasom je sodilo zraven. S tem je bil načrt pohodov letošnjega tabora v celoti izpolnjen. Zadnji dan je sledil še obisk slapa Kozjak.

Tako se je končalo letošnje druženje na planinskem taborjenju, ki je bilo spet nepozabno doživetje. Popestrili so nam ga tudi naši pridni otroci, ki so brez pritoževanja premagovali vse razdalje, v taboru pa potem še igrali nogomet, igrali šah itd. Tako je naš Erazem, ki šteje komaj pet let, osvojil Krn (2244 m). Na vrhu si je vzel dobri dve uri za spanje, potem pa spet pogumno odšel navzdol. Otroci so nam  pripravili tudi pravo predstavo z deklamacijami, prikazom raznih čarovniških trikov s kartami, za konec pa so sestavili duhovito pesnitev o  doživetjih in dogajanju v letošnjem taboru. Bilo je veliko smeha.
Tako lepega druženja in bogatih doživetij pa seveda ne bi bilo brez naših predanih vodnikov in drugih članov društva.  Predvsem pa si naših planinskih taborov ni moč zamisliti brez našega predsednika Bogdana, ki vedno poskrbi za vse, od ideje do izvedbe. Hvala vsem in vsakemu posebej.

 

Jožica Trobec Gračanin

                 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij