Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Horjul gostil odprto državno tekovanje v twirlingu

Nastopanje pred občinstvom, na tekmovanju, kjer je treba pokazati vse, kar znaš, je za vsakega mladega športnika ali umetnika vsekakor vrhunec. Ure in ure, dnevi, tedni, meseci in leta treninga so potrebni, da v sodobnem twirlingu lahko pred publiko in žirijo vsak od nastopajočih pokaže svoje znanje. Zato si prav vsak od nastopajočih zasluži pohvalo in priznanje za ves vložen trud.
Twirling, ki ima v Horjulu dolgoletno tradicijo, verjetno ni treba posebej predstavljati, a vseeno naj spomnimo: gre za šport, ki je pravzaprav mešanica baleta in gimnastike, kot obvezni del opreme pa je seveda tu twirling palica, ki jo med izvajanjem koreografije nastopajoči vrtijo in mečejo v zrak z neverjetnim občutkom in natančnostjo. Seveda gre pri vsem tem za kombinacijo elegance, nadzora nad gibanjem telesa in adrenalinom, ko kovinska palica oblečena v gumo na obeh koncih visoko leta po zraku. Kako visoko? Tako visoko, da je strop v športni dvorani horjulske osnovne šole prenizek za tekmovanje višjega ranga!

Vse zbrane je v uvodu nagovorila predsednica Twirling in mažoretne zveze Slovenije, ki je čestitala vsem, ki se ukvarjajo s twirlingom, da so v zadnjih dveh letih vztrajali in trenirali ter se kljub vsem težavam, ki jih je prinesla pandemija, uspešno pripravili na tekmovanje, ki je potekalo v dveh delih. Prvi dan je sodelovalo 77 nastopajočih, drugi dan pa več kot 80 tekmovalk s cele Slovenije.

V soboto, 12. 3., je bilo na sporedu predtekmovanje za 21. odprto državno prvenstvo MTZS v tehničnih kategorijah za starejše tekmovalke in, če smo povsem natančni, tudi za edinega tekmovalca. Svoje mojstrstvo je pred publiko in žirijo prikazal najbolj znani slovenski twirler Tim Udovič iz Cerknice, ki se ga spominjamo po osupljivih nastopih v šovu Slovenija ima talent.

Po uvodnem ogrevanju so najprej nastopile tekmovalke v kategoriji Short program, ki je sestavni del kategorije Freestyle v elitnem nivoju. Po nastopih v različnih starostnih skupinah od kadetinj naprej so se po posameznih kategorijah v solo nastopih v nivojih C, B in A  najprej zvrstila tekmovanja z eno palico in nato še z dvema. Po končanem nastopu je sledil premor in razglasitev finalistov.

V skladu s pravilnikom MTZS bo na finalu 21. odprtega državnega prvenstva MTZS v twirlingu, ki bo aprila v Benediktu, v vsaki kategoriji in starostni kategoriji tekmovalo 8 finalistov oziroma manj kot 8, če je v kategoriji manj prijavljenih tekmovalcev.

Ob vseh nastopih smo lahko uživali in občudovali usklajenost gibov, estetiko koreografije in mojstrsko vrtenje palice, ki je seveda del takšnih nastopov v twirlingu.

V nedeljo so nastopile najmlajše twirlice

Potem ko so prvi dan tekmovanja nastopili tisti z največ izkušnjami in pokazali, kaj vse se lahko doseže z dolgoletnim trdim delom, je bila nedelja rezervirana za mlajše tekmovalke.

Nastopajoče in vse zbrane na tribunah v telovadnici osnovne šole Horjul je pozdravil župan Janko Prebil in se zahvalil organizatorjem, da so se lotili izvedbe tako zahtevnega in obsežnega tekmovanja. Čestital je tudi nastopajočim in staršem za ves trud in prizadevanje, da so v težkih časih, ki niso prizanašali športnikom, vztrajali.

V nedeljskem tekmovanju so nastopile tekmovalke mlajših kategorij v twirling abecedi, kjer se postavljajo temelji za nadaljnji razvoj tekmovalk. Kinda Al-Mansour Kranjec, ki je vodila organizacijo dvodelnega dogodka, je poudarila, da pri najmlajših kategorijah nastopajoče tekmovalke niso ocenjene s točkami, kot je to praksa pri starejših in kjer se s tem tudi določi končni vrstni red tekmovanja, ampak se pri twirling abecedi vse nastope oceni z zlatim, srebrnim ali bronastim priznanjem.

V prvem delu nedeljskega programa smo si najprej ogledali tekmovanje v solo standard programih – twirlih; osnovni twirl, začetni twirl in srednji twirl. V drugem delu tekmovanja so bili na vrsti nastopi v kategoriji mini freestyle. Za svoj nastop v omenjeni kategoriji sta bili s srebrnim priznanjem nagrajeni tudi tekmovalki iz Horjula – Nika Rožnik in Nastja Čepon.

Naj še omenimo, da Mažoretna in twirling skupina deluje v okviru Prosvetnega društva Horjul pod vodstvom Klemena Černigoja. Poleg vodje trenerjev Valentine Buh, ki bdi nad razvojem mladih, se je na tem tekmovanju v vlogi nacionalne sodnice izkazala tudi Nur Živa Kranjec, ki sicer v Horjulu prav tako opravlja trenersko delo. A s tem tekmovanjem nastopanj še ni konec. Že naslednji vikend 19. in 20. marca sledi v Podčetrtku Predtekmovanje za 21. ODP MTZS v prostih kategorijah. 

21. odprto državno prvenstvo MTZS v twirlingu bo 9. in 10. aprila v Benediktu, kjer bomo dobili tudi končne zmagovalce.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi