Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Barjansko kolesarsko omrežje bo šlo tudi po horjulski občini

Kolesarstvo je med Slovenci vedno bolj priljubljeno. Ne samo zaradi fantastičnih uspehov naših asov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ampak ker je to rekreacija, ki dodobra okrepi telo in duha. Ob vedno gostejšem prometu pa so prav kolesarji med najbolj ranljivimi skupinami udeležencev v cestnem prometu. Tudi zato se po zgledu kolesarsko zelo razvitih držav, kot je na primer Nizozemska, pri nas gradijo varne kolesarske poti.
S pomočjo evropskih sredstev bomo takšno kolesarsko omrežje dobili tudi v horjulski občini, saj smo del barjanskega kolesarskega omrežja. V regionalnemu projektu Barjansko kolesarsko omrežje sodeluje tudi občina Horjul skupaj z občino Vrhniko, ki je nosilec projekta. Ceste, ki vodijo skozi našo občino, so med kolesarji že več let zelo priljubljene in jih kolesarji na relaciji Horjul – Vrhnika pogosto uporabljajo. Nova kolesarska cesta ne bo namenjena samo rekreativnim kolesarjem in tekmovalcem, ampak bo primerna tudi za družinske kolesarske izlete in razvoj turizma. Na območju občine Horjul se bosta izvedli dve fazi Barjanskega kolesarskega omrežja. Prva faza bo potekala od meje občine Vrhnika do Športnega parka Horjul. Na celotnem odseku se bo izvedla tudi rekonstrukcija regionalne ceste R2-407/1145 z nadomestno gradnjo treh objektov. Projektiranje in izvedbo celotnega odseka rekonstrukcije ceste in kolesarske steze je prevzela Direkcija RS za infrastrukturo. 

Regionalno cesto bodo razširili na dva vozna pasova z 2 x 3,0 metre širine, sledi bankina ter 1,5 metra zelenega pasu nato pa kolesarska steza v širini 2 x 1,25 metra. Kolesarska steza bo potekala po levi strani regionalne ceste od Športnega parka Horjul do meje z  občino Vrhnika. V okviru projekta se bo po desni strani regionalne ceste izvedel tudi pločnik za pešce in sicer od konca pločnika na Vrhniški cesti, do lokalne ceste v Zagorico. V drugi faza se bo pot razdelila na dva dela. Skozi naselje Horjul se bodo zaradi omejenega prostora izvedle talne oznake ter signalizacija, ki bo označevala kolesarsko stezo. Na območju med Vrzdencem in Ljubgojno je na levi strani regionalne ceste R2-407/1145 med kilometrom 4,500 in 5,500 predvidena izgradnja mešane površine za pešce in  kolesarje v širini 2,50 metra. Zaradi predvidenih posegov bo na trasi potrebno izvesti dva oporna zidova in dve kamniti zložbi. 

Župan Janko Prebil, ki je podpornik tega projekta, že od idejne zasnove naprej pojasnjuje: 'To je pomemben in pozitiven projekt. Vse občine v Ljubljanski regiji so se odločile in pristopile k projektu z željo, popularizacije kolesarjenja in gibanja na prostem. S tem, da z izgradnjo kolesarskega omrežja spodbujamo rekreacijo, a v bolj varni obliki, saj so kolesarji med najbolj ogroženimi v prometu. Horjul vedno bolj gravitira na Vrhniko kot na Ljubljano zaradi bližine in vedno boljše cestne povezave. Z županom Danielom Cukjatijem dobro sodelujeva in oba delava po najinih najboljših močeh, da bo kolesarska cesta čim prej v uporabi. S tem se bodo tudi otroci iz okoliških vasi varno pripeljali s kolesom v šolo. Vemo pa, da je do sedaj na nekaterih delih te ceste med Vrhniko in Horjulom to prenevarno zaradi visokih hitrosti ostalih vozil v prometu.'

Na občini Horjul naprošajo lastnike parcel za sodelovanje, ker je rok za pridobitev zemljišč 31. 1. 2021. Le na ta način bodo uspeli pridobiti sredstva iz strani Evropske Unije.

Celotno Barjansko kolesarsko omrežje, ki bo v dolžino merilo več kot 100 kilometrov, bo predvidoma končano do leta 2025.

 

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi