Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Prostovoljska akcija Dan za spremembe

V petek, 5. aprila, smo prostovoljci KORK Horjul sodelovali v vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe. V okviru dogodka smo prvič izvedli projekt Vozičkanja. Namen tega projekta je bil, da razumemo medgeneracijske spremembe, da tudi druge generacije razumemo spremembe, ki se dogajajo starejšim generacijam, ko se starejši človek ali sicer hendikepiran zaradi nesreče tudi v mlajšem obdobju znajde v situaciji, ki mu omejuje  gibanje. Ko se tudi sami neposredno soočimo s tem in preizkusimo, kako je voziti se z invalidskim vozičkom, šele razumemo človeka, ki je gibalno omejen in se do njega obnašamo spoštljivo in mu nudimo pomoč. Namen akcije je bil, da se tudi normalno gibalno sposobni soočimo s tem in se preizkusimo sami peljati z invalidskim vozičkom. Žal je bilo vreme slabo, tako da vožičkanja nismo mogli preizkusiti zunaj, ampak smo to naredili kar znotraj prostorov doma oskrbovancev Deos. V projektu smo sodelovale prostovoljke KORK Horjul z učenci in učenkami ter mentoricami Osnovne šole Horjul.

Ta pomladni dan, dan za spremembe z vozičkanjem smo preživeli skupaj oskrbovanci doma Deos, prostovoljke krajevne organizacije RK Horjul in učenci OŠ Horjul so drug drugemu pričarali prelep dan, ki se ga bomo vsi z veseljem spominjali. Najprej so oskrbovance doma presenetili učenci Osnovne šole Horjul, ki so skupaj s harmonikarji zapeli nekaj ljudskih in ponarodelih pesmi. Iz srca so zapeli tudi starejši in obujali spomine na svoja mlada leta. Prostovoljka RK Ana Gabrovšek  je povedala nekaj lepih misli, kako ostati mlad kljub biološki starosti: uživajte v preprostih stvareh, pogosto se smejte na ves glas do zadnjega diha in cenite svoje zdravje. Potem sta sledili dve delavnici, ki so jih pripravili učenci z oskrbovanci. V prvi delavnici so učenci izdelovali rože in so jih potem podarili oskrbovancem.  V drugi delavnici so udeležencem v škatle pripravili različne predmete, ki so jih spomnili na njihovo mladost. Ob spominjanju je bilo veliko nostalgije in tudi smeha. Za oskrbovance in učence je bila to prijetna izkušnja sobivanja in sožitja.

Nadaljeval se je kulturni program z nastopom pevskega zbora osnovne šole Horjul, harmonikarjev in recitatorjev. Program so z vso srčnostjo pripravile mentorice OŠ Horjul. Hvala mladim prostovoljcem in prostovoljkam ter mentoricam osnovne šole Horjul za izredno bogat program. Zahvaljujemo se tudi delovni terapevtki Emanueli Grom. Vsi, ki smo aktivno sodelovali pri dnevu za spremembe, smo bili po koncu zelo zadovoljni in zelo bogati, ker smo skupaj z oskrbovanci doživeli, kako lahko bivamo v sožitju in drug drugega bogatimo in po tem dnevu smo vsi udeleženci postali bogatejši ljudje.

 

KORK Horjul, predsednica Tončka Klobučar

Oglejte si tudi