Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Sreča v nesreči za medveda Tima

Vrzdenec – O streljanju na eno najbolj priljubljenih in markantnih živali v ZOO Rožman v noči na praznično soboto, 15. avgusta letos, na Vrzdencu smo že poročali. Tokrat smo ponovno obiskali tarčo strelskega napada – medveda Tima in se prepričali o njegovem počutju ter poskušali izvedeti, kaj se s postopkom ugotavljanja identitete storilca dogaja.
Medved Tim, ki je v ZOO Rožman prišel pred trinajstimi leti ter tako prvič ubežal smrti, je tudi tokrat na nek način imel srečo, saj se je le za nekaj milimetrov izognil svojemu koncu. Storilec zaenkrat ostaja neznan, ker preiskava, ki jo vodi Policijska uprava Ljubljana, še poteka – v tem času so med drugim že pridobili mnenja veterinarske stroke, na določena pojasnila pa še čakajo. O dosedanjih ugotovitvah so policisti obvestili tudi pristojno tožilstvo in jih seznanili s poročilom, to pa bo ukrepalo v okviru svojih pristojnosti. 
O zaključku preiskave je še prerano govoriti, a ta bo prej ali slej končana in storilec znan. O tem je prepričan tudi vodja zasebnega živalskega vrta Jože Rožmanec, ki tisto sobotno jutro opisuje kot eno najgrozljivejših v svojem življenju. "Jutranji prizor, ko smo medveda Tima zagledali v mlaki krvi, je bil vse drugo kot prijeten. Medved je ležal ves krvav na hrbtu, kar se je kasneje izkazalo kot sreča. A prva stvar, ko sem prizor zagledal, je bila misel, da je kdo ponoči prišel v park in ga je medved potegnil k sebi ter razmesaril," je opisal. Minute nevednosti in negotovosti so bile izredno dolge. Najprej je do medveda napeljal vodo iz hidranta ter ga začel spirati. S curkom je dvignil dlako in tako uspel videti, da kri teče iz medveda. "Videlo se je luknjo, kamor je šla krogla, in luknjo na drugi strani, kjer je ta šla ven," pojasni. V tistem trenutku mu je bilo jasno, da je šlo za strel, in to tik nad hrbtenico. Takoj je sprožil akcijo. Na prizorišču dogodka so se zbrali veterinarji, bioenergetik, policija in drugi ter modrovali, kako bi bilo medvedu najbolje pomagati. Težave so imeli, ker je medved izgubil veliko krvi, zato ga niso mogli uspavati, saj bi se lahko zgodilo, da se nikoli več ne bi zbudil. Ker je bil Tim tako besen, da bi raztrgal in pojedel vse, kar bi mu prišlo pred zobe, niso imeli problemov z vnašanjem zdravil. Vse je pojedel na mah. Toda kri se ni hotela ustaviti, zato je bil medved proti večeru že tako izčrpan, da se je opotekal in padal ter se skoraj zadušil. Po pripovedovanju lastnika vrta je bilo čakanje na izboljšanje stanja za vse družinske člane prava mora. In končno je prišlo nedeljsko jutro, ki je Timu dalo novih moči. Kri se je ustavila in zdravila so opravila svoje.
"Tim je imel srečo v nesreči. Kamorkoli drugam bi bil ustreljen, bi lahko bilo po njem," pove Jože, ki že nestrpno pričakuje rezultat policijske preiskave in pohvali, da se je policija tokrat močno zavzela za primer, saj ni šlo le za strel v žival, pač pa za uporabo strelnega orožja in dušilca, in to v neposredni bližini hiše. "Dejstva izkazujejo, da je bil medved Tim izbran, storilec je prišel z namenom in ne iz objestnosti, kajti v tem primeru bi se znesel nad prvo živaljo v parku," pojasni lastnik in doda, "resnično se želim soočiti s storilcem, ki je zame navaden strahopetec, saj je dejanje izvedel ponoči. Ko se bo srečal z mano bo potreboval več poguma." Jože ne skriva, da ima živali izredno rad, zato ga vsaka takšna tragedija močno potre in zaznamuje.

Medvedu Timu se je rana sicer zacelila, ostale pa so posledice, ki se vsake toliko časa izkažejo kot motnje in prebliski v obnašanju. Tudi do ljudi je še vedno nezaupljiv in brez predsodkov, kar pomeni, da se ne obnaša kot medved v naravi, ki se ob srečanju s človekom navadno umakne, pač pa kot obstreljeni medved, ki bi danes uporabil ušesa in nos, da bi nekoga našel in z njim storil kdove kaj. Tudi zato je bolje, da Tim, pred katerim je lahko še nekaj deset lepih življenjskih let, ostane na varnem v kletki, kot zanimivost za otroke in odrasle obiskovalce ZOO parka Rožman.

 

Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

Oglejte si tudi