Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Promet z gozdnimi lesnimi sortimenti

Nezakonito pridobivanje lesa in trgovina s takim lesom sta v svetovnem merilu velik problem. Na področju delte reke Amazonke razna podjetja posekajo in pokradejo cele km2 gozda brez kakršnegakoli dovoljenja in plačila. Ta nezakonito pridobljen les se potem pojavlja tudi na trgu EU, kjer z nerealno nizkimi cenami povzroča težave tudi našim lastnikom gozdov.

V  EU je z uredbo o lesu ( Uredba (EU) št. 995/2010)  določeno, da je dajanje nezakonito pridobljenega lesa ali proizvodov iz takega lesa na trg EU prepovedano.  Zato morajo pravne in fizične osebe v primeru, ko prvič dajejo na trg EU les in lesne proizvode, vzpostaviti »sistem potrebne skrbnosti« in z njim povezano sledljivost lesa in lesnih proizvodov. V te namene morajo tudi v Sloveniji lastniki gozdov kot tudi druge osebe,  ki prvič dajejo na trg EU les in lesne proizvode, še  5 let zagotavljati informacije o vrsti proizvoda, drevesni vrsti in količini lesa, dovoljenju za posek, imenu in naslovu prejemnika, kateremu je dobavil oziroma prodal  gozdne lesne sortimente.

V okviru sistema potrebne skrbnosti je potrebno podati še oceno tveganja zakonitosti sečnje ter v primeru, da tveganje ni zanemarljivo, navesti tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja. To v praksi pomeni, da po opravljeni prodaji lastnik primerja količine prodanega lesa z količinami navedeni na dovoljenju za posek lesa. Če so razlike večje je potrebno ugotoviti zakaj do njih prihaja (na primer: lahko so sekači posekali še dodatno drevje, lahko je prišlo pri oddaji lesa do napak, lahko so ga okradli itd...). Ukrepi za zmanjšanje tveganja pa so lahko na primer zamenjava sekača, če se ugotovi, da je sekal neoznačeno drevje; osebni nadzor opri oddaji lesa itd.. Tako da so ukrepi za zmanjšanje tveganja lahko tudi zelo koristni za lastnika samega.

Evidenčni list o uporabi in prometu z gozdnimi lesnimi sortimenti  je  pripomoček, ki ga Zavod za gozdove Slovenije pošilja lastnikom gozdov skupaj z odločbo o odobritvi poseka izbranih dreves. S pomočjo tega lista lastniki gozdov na  preprost in pregleden način vodijo  podatke, zahtevane s predpisi EU in zagotavljajo predpisane  informacij v primeru kontrol s strani gozdarske inšpekcije ali  Finančna uprava RS.

 Gozdne lesne sortimente, ki so naloženi na vozilo ali se prevažajo po cesti, mora tudi zaradi spremljanja sledljivosti prometa z gozdnimi lesnimi sortimenti in izvajanja nadzora  spremljati knjigovodska listina. Knjigovodska  listina (dobavnica ) mora vsebovati podatke o tem kdo je lastnik lesa, kje se je nakladal, kam se pelje, koliko ga je in kakšne vrste je).  Prevoznik gozdnih lesnih sortimentov mora imeti po njihovi naložitvi na prevozno sredstvo in med njihovim prevozom knjigovodsko listino  v vozilu ter jo pooblaščeni uradni osebi za nadzor na njeno zahtevo izročiti na vpogled.

Knjigovodska listina ni potrebna za gozdne lesne sortimente, pridobljene iz gozdov v lasti fizičnih oseb, ki  se prevažajo po cesti, če njihova skupna količina ne presega desetih kubičnih metrov, so namenjeni lastni uporabi in jih prevaža lastnik gozda. Enako velja v primeru prevoza v obliki sosedske ali sorodstvene pomoči . Spremljati pa jih mora dovoljenje za posek. Knjigovodska listina in odločba o odobritvi poseka izbranih dreves nista potrebna za gozdno lesne sortimente, ki so na debelejšem koncu (razen za lesne sekance in razcepljen les) tanjši od 10 cm, če njihova skupna količina ne presega desetih kubičnih metrov. 

 

Janko Vidmar, Zavod za gozdove Slovenije; foto: Gašper Tominc

 

Hlodi.jpg

Oglejte si tudi