Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Nevzgojeni psi vznemirjajo občane

Letošnja zima je vremensko zelo prizanesljiva, zato je narava polna obiskovalcev, od mladih mamic z vozički, do starostnikov iz doma in vseh drugih. Žal pa na tem sprehodu pogosto lahko srečamo podivjane oz. nevzgojene pse, ki se zaganjajo v sprehajalce in v njih vzbujajo strah. V enem tednu sem to tudi sama dvakrat doživela. 

Ni ravno skrivnost, da je v horjulski dolini kar nekaj lastnikov psov, ki psa enostavno spustijo, čeprav vedo, da je nevaren. Nihče ne želi srečati psa, ki renči in kaže zobe. Celo starejši smo takrat prestrašeni. Kaj šele otroci, ki imajo lahko ob napadu takšnega psa za vse življenje posledice. 

Sprašujem se, če smo res lahko tako brezbrižni do sočloveka in nevzgojeni, da nam je vseeno, kaj se dogaja z drugimi. Zakaj nevzgojenemu in hudobnemu psu vsaj ne nataknemo nagobčnika, kar bi vsaj na starejše delovalo nekoliko »tolažilno«. Pa tudi za tiste, ki imajo manjše psičke, ki jih ti napadalni psi napadajo in pogosto celo poškodujejo. Nevzgojen pes je za na povodec in to bi morali vedeti vsi, ki spuščajo pse, da se sprehajajo prosto. Razumljivo je, da to ne velja za pse, ki so šolani in ubogljivi ali ki se sprehajajo nenevarni po svojih dvoriščih. Žal pa vidimo tudi mladino, ki hodi z nevzgojenimi psi brez povodca mimo sprehajalcev in na obnašanje psa nima nobenega vpliva. 

Vem, da imajo določene občine odlok, s katerim postavijo tovrstna pravila. Morda bi bilo tudi pri nas pametno razmišljati o tem. Psi, ki se sprehajajo po vasi in ogrožajo ljudi, naj bodo na svojem dvorišču oz. v ogradi.

Prebrala sem Zakon o zaščiti živali. Ta v svojem 11. členu jasno piše, da mora za varnost okolice poskrbeti skrbnik živali. 

 

V zakonu piše takole: 

-              Navedeni zakon določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Nadalje določa, da morajo skrbniki psov na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

Zagotovo bo nekaj tistih, ki jih bo menilo, da travniki in sprehajalne poti niso javni prostori. Vendar to ne drži, saj zakon pravi:

-               Javni prostor je vsak prostor, ki je brezpogojno in pod določenimi pogojen dostopen vsakomur. 

Naj dodam, da je kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom zgoraj navedenega zakona 200 do 400 evrov. Mislim, da je le kazen tista, ki bi  morda streznila lastnika nevarnega psa, če le-ta že sam po sebi nima dovolj zdravega razuma.

 

Olga Gabrovšek

Oglejte si tudi