Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Pregovori: bakreni novci znanja

V torek, 20. februarja 2018, so v Centru starejših Horjul člani študijskega krožka Pregovori: bakreni novca z mentorico Alenko Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija pripravili zaključno srečanje, ki so se ga poleg stanovalcev centra, direktorice Slavice Kosec in delovne terapevtke Emanuele Grom udeležili tudi župan in podžupan Občine Horjul Janko Prebil in Ladislav Prebil ter ravnatelj Osnovne šole Horjul Primož Garafol. Posebna gostja zaključnega srečanja je bila Damjana Praprotnik, profesorica citer.
Kaj so študijski krožki? Študijski krožki so majhne skupine za neformalno učenje, kjer se zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega okolja. Delujejo po vsej Sloveniji in so priložnost za učenje, druženje in delovanje v okolju predvsem za tiste, ki so jim standardne oblike izobraževanja težko dostopne ali iz katerega koli razloga nezanimive. Cilj študijskih krožkov je tudi promocija vseživljenjskega učenja, znanja in delovanja za dejavno vključevanje v sodobno družbo, za razvoj podeželja in za osebni razvoj.

Študijski krožek je za udeležence brezplačen, vodi ga mentor, poteka pa v okviru organizacije, ki sredstva za delovanje krožka ob izpolnjevanju določenih pogojev lahko pridobi od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Andragoški center vodi in razvija projekt, usposablja vodje in mentorje in jih izpopolnjuje, spremlja delovanje krožkov na terenu in uveljavlja njihove rezultate tudi v tujini.

Študijski krožek Pregovori: bakreni novci znanja je Centru starejših Horjul ponudila mentorica študijskih krožkov Alenka Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija, ki je sredstva za izvedbo pridobila od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V študijskem krožku, ki je potekal od 1. decembra 2017 redno vsak petek do zaključnega srečanja 20. februarja 2018, so člani skozi ljudske pregovore pretresali tudi svoje osebne izkušnje, nazore ali stališča. Izbor teme študijskega krožka se je tekom srečevanj izkazal za zelo dobrega, saj članom ni bilo treba prebrati celotno knjigo, preden so prišli do osrednje misli. Mentorica je za vsako srečanje pripravila izbor kratkih pregovorov in citatov, a vendarle zelo bogatih, ki so vse člane izzvali k premisleku.

Za vse stanovalce Centra starejših Horjul so pripravili tudi zaključno srečanje, kjer jim je mentorica podelila knjigo Ljudski pregovori. Medse so povabili tudi profesorico citer Damjano Praprotnik.

Študijski krožki delujejo po vsej Sloveniji že petindvajset let, v Občini Horjul pa je to bil sploh prvi krožek, ki ga je izvedla mentorica z ustrezno izobrazbo, in ki prihaja iz zasebnega zavoda za izobraževanje.
NČ, foto: Izidor Jesenko

Oglejte si tudi