Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli

"Mlade vabim, da pri nas poiščejo izziv za svojo osebno uspešnost."

Pogovarjali smo se s Petrom Janšo, direktorjem podjetja Metrel Mehanika, ki je cenjena doma in v tujini kot zanesljiv partner pri izdelavi in dobavi kovinskih polizdelkov ter nudenju širokega spektra storitev na področju kovinarstva. Sogovornik je spregovoril o investiciji v galvaniko, ovirah birokratske države, konkurenci na vzhodu Evrope, predvsem pa o mladih, ki jim podjetje na široko odpira svoja vrata.

Zakaj se je vaše podjetje potegnilo ven iz gošče, v katero so se pogrezala nekatera slovenska podjetja po letu 1991? Kakšno je vaše osebno mnenje o tem?

V podjetju, takrat je bila še Iskra, so bili kadri, ki so imeli voljo, znanje, odgovornost, tudi odrekanje je bilo za preživetje podjetja v krizi. Tu ne gre za posameznika, ampak govorim o celotnem kolektivu. Lokalna pripadnost in odgovornost sta vrednoti, ki sta bili takrat ključni. Nato pa smo se dovolj hitro prilagodili novim tržnim zahtevam zahoda, kjer smo našli svoje tržne niše.

 

Odrekanje je vrlina, ki je danes skoraj tuja …
Da, ampak v času suhih krav, drugače ne gre, če želite preživeti.

Vaš krovni lastnik je podjetje Metrel, d. d., ki ima dve podjetji tudi v tujini: v Nemčiji in Veliki Britaniji.
Res je, vendar mi s podjetjema v tujini nimamo ničesar, ker delujeta izključno za program Metrel, d. d. Drugače pa ima Metrel za nas pomembno vlogo. Je naš 100 % lastnik ("mati") in ustanovitelj, hkrati pa naš pomemben kupec.

 

Kakorkoli, danes ponujate širok nabor storitev – preoblikovanje kovin, struženje, rezkanje, površinsko zaščito, orodjarstvo in izdelavo končnih izdelkov – ki se z leti še povečuje.

Da, trudimo se, da pokrijemo čimveč povpraševanja. Tako ima danes Metrel Mehanika, d. o. o., program in strategijo, usmerjeno v izdelavo izdelkov v malih in srednjih serijah z veliko natančnostjo. Naši izdelki so sestavni deli npr. medicinskih aparatov, raznih strojev, elektronskih naprav. Od kupca običajno dobimo risbo izdelka z vsemi zahtevami. Določimo tehnologijo izdelave, za kar imamo opremo in znanje, ki zagotavlja izdelavo za najzahtevnejše kupce. Najpomembnejši trgi v zadnjih letih so Švica, Nemčija, Slovenija … Za trge, oddaljene več kot 1000 km, so transportni stroški previsoki.

 

Zadnji večji infrastrukturni premik ste naredili pred tremi leti, popravite me, nov proizvodni objekt za galvaniko. To je bila verjetno zadnja večja prostorska popkovina, ki vas je še vezala na matico – današnji Metrel, d. d. Kaj ste z investicijo dosegli?

Z investicijo v galvaniko smo preselili zadnjo našo proizvodno dejavnost iz Metrela na sedanjo lokacijo podjetja Metrel Mehanika. Stara galvana je bila tehnološko zastarela, zato smo morali nujno narediti korak naprej, ki pa je, glede na strukturo galvanike, tudi okolju prijazen, saj je poskrbljeno za vse odpadne vode z najsodobnejšo čistilno napravo. Horjulska dolina tako še naprej ostaja lepa in čista. Imamo pridobljeno uporabno in okoljevarstveno dovoljenje ter certifikat ISO 14000. Poleg vložka v tehnoligijo, trajno vlagamo še v znanje odgovornih sodelavcev, ki delajo v galvani.

  

Kakšen je odstotek izvoza in domače prodaje? S slovenskim trgom verjetno ne bi preživeli?

Izvoz se giblje okrog 75 %. Če pa štejemo še, kam svoje končne produkte prodajajo naši slovenski kupci, je izvoz nad 90 %. Že omenjeno, večino izvozimo na zahod, trg je zanimiv, zahteven in zelo velik. Vsakdo ima konkurenco, tudi mi. Naš cilj je izdelati izdelek enako kakovostno kot proizvajalci na zahodu. Imamo okrog 20 stalnih kupcev, za katere skrbimo, da nam zaupajo dolgoročno. Čehi, Poljaki – vzhodna Evropa je naš konkurent, ki ga spoštujemo.

 

Verjetno so v igri nizke cene vzhoda …

Ne gre vedno samo za nizke cene, gre tudi za zaupanje kupca. Kupec je za svojo varnost oziroma kakovost pripravljen plačati. Trudimo se, da s stalnim vlaganjem v znanje, našim odgovornim pristopom in vrhunsko tehnologijo izdelave zadovoljimo naše kupce. Profesionalni odnos do naloge vsakega posameznika v podjetju je osnova naše konkurenčnosti.

 

S katerimi izdelki in storitvami pa ste največ prisotni v tujini?

Najmočnejši smo pri izdelavi pločevinastih izdelkov – sestavnih delov, sledi struženje, rezkanje. Vse skupaj korozijsko zaščitimo z galvanskimi obdelavami ali barvanjem. Posamezne dele vedno večkrat tudi sestavljamo v podsklope in končne produkte. Izdelamo pa tudi poročilo, to je merilni protokol, in dostavimo kupcu. Skratka, ponujamo celovit spekter storitev, opravljeno delo pa je seveda skladno z zahtevami v naročilu.

 

Konkurenčnost na trgu je pogojena tudi s sodobno opremo. Slišati je, da boste v začetku jeseni dobili novo lasersko napravo za izrezovanje kovin v vrednosti dobrega pol milijona evrov. Torej je lahko vaše podjetje dobra valilnica za študente in dijake, ki zaključujejo s šolanjem. So ti pri vas dobrodošli

To je najboljše in najpomembnejše vprašanje. Sam verjamem v prihodnost podjetja in za to so najpomembnejši kadri. Mladi inženirji in tehniki se lahko dokažejo pri razvoju podjetja. Operaterji na strojih vgradijo svojo znanje v izdelek. Še tako sodoben CNC-stroj je odvisen od človeka. Imamo solidno sodelovanje z osnovno šolo Horjul, poskušamo tudi s srednjimi šolami, kjer pa smo manj uspešni. Kljub temu veliko dijakov in študentov prihaja na počitniško delo.

 

Jim ponujate štipendijo?

Za tehnične poklice dajemo štipendije. Tu so še rezerve. Glede na naš program rabimo predvsem tehnične kadre strojniške usmeritve. Potem je za komunikacijo s trgom potrebno znanje jezikov. Mladi si lahko obetajo zanimivo delo, možnost napredovanja v znanju, plači in stabilno službo glede na podjetje z zdravimi temelji.


Na vašo srečo se zanimanje mladih za tehniko malenkost povečuje.

To tudi mene veseli, mlade vabim, da pri nas poiščejo izziv za svojo osebno uspešnost. Mladi se morajo zavedati, da smo zaposleni v Metrelu ravno z uspešnim delom dosegli nakup sodobne tehnologije, s katero razpolagamo, redne povprečne plače, izplačila božičnic, regresov, ekskurzij, piknike, Miklavža in podobne stvari. Naj še omenim, da naše podjetje tudi redno pomaga socialno šibkim.

 

Približujeva se koncu pogovora: katere ovire bi vlada morala odpraviti, da bi bilo poslovanje lažje?

Delovno okolje naj bo stabilno, naravnano na poštenost, odgovornost in enotnost nas v tovarnah in tudi ostalih delov družbe. Pomembno je kakovostno šolstvo, ki izšola kompetentne kadre, ki jih družba potrebuje. Želim si tudi učinkovito uradništvo, s katerim bi hitro reševali naše skupne naloge. To je zelo pomembno v primeru investicij v prostore. Pri pridobivanju raznih soglasij in dovoljenj so hitri in cenovno ugodni postopki zelo dobrodošli.

 

Kakšna pa je vizija Metrel Mehanike?

Razvoj podjetja je usmerjen v obvladljivo stabilno rast. Stalno moramo slediti zanimivim tehnološkim novostim v svetu in jih uvajati. Skrbno moramo negovati zadovoljstvo naših kupcev. Imamo tudi načrte za ponovno gradnjo novih prostorov, ki bodo izboljšali delovne pogoje in omogočili postavitev nove opreme. Rast podjetja bo morala biti zmerna, torej varna, prihodek naj se dviguje predvsem z večanjem učinkovitosti, ki ima osnovo v znanju, in delno števila zaposlenih. Vlagali bomo v kakovost in zadovoljstvo kadrov, ki predstavljajo največji kapital podjetja.

 

Gašper Tominc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij