Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Gremo naprej?

Pa smo ga spravili pod streho. Poročilo o zlorabah v bančnem sistemu, ki smo ga skupaj z ekipo pripravljali zadnja tri leta. Preko 300.000 strani zaupne dokumentacije smo zasegli bankam, ki smo jih sanirali z davkoplačevalskim denarjem. Sam sem več kot pol leta preždel v parlamentarni 'tihi sobi'. Sobi brez oken in naravne svetlobe, kjer vseskozi brli neonka in brenči prezračevalni sistem. Prostor v kleti parlamenta, kamor vstopiš skozi skener kot na letališču. Ne zato, ker bi se kdo bal, da prineseš kaj notri, ampak zato, da ne bi česa prinesel ven. Na primer kakšnega dokumenta, ki dokazuje, kako perverzno so se obnašali naši bankirji v bankah, preden smo jih po navodilu vlade Alenke Bratušek začeli reševati davkoplačevalci.

Glede na pregledano dokumentacijo smo člani preiskovalne komisije v poročilu dokazali, da so bančni gospodje vse prej kot brezmadežni. Njihovi podpisi so tam, kjer ne bi smeli biti, sklepali so dogovore v nasprotju z internimi politikami bank, zavedali so se tveganja neplačila kreditov, pa so privilegirancem vseeno podeljevali kredite. Glede na vse videno je skoraj neverjetno, da jih sankcije še niso doletele. Res mora biti nekaj zelo narobe z našim sodnim sistemom, da neplačnikom računa za vodo zasežejo in prodajo hišo, avtorjem bančne luknje pa ne znajo priti do živega. Ali nočejo...

Preiskovalna komisija je samo v NLB in NKBM našla za več kot 550 strani nepravilnosti in kaznivih dejanj. Z imeni in priimki odgovornih. Podrobno smo obdelali 22 konkretnih primerov bančne kriminalitete. Ob tem se upravičeno sprašujemo, kje bi bila Slovenija danes, če  bi bančni 'rop stoletja' preprečili?

5 mrd evrov predstavlja letno bruto plačo za 240.000 Slovencev! S tem, da bi ti ljudje plačevali  vse davke in prispevke, pa še ustvarili dodano vrednot – kakšen razcvet bi Slovenija doživljala danes, če bi ta sredstva lahko namenili v nova delovna mesta?!

Ali: za ta denar bi se država lahko za 5 let odpovedala pobiranju dohodnine. Z drugimi besedami: naša bruto plača bi za pet let postala - neto plača. Lahko bi si privoščili več. Več življenja, več storitev, več dobrin ... in preko DDVja spet vračali v državni proračun. Vsi bi profitirali.

Tako pa so bankirji raje zapravili premoženje, ki ni prineslo nobenega dodatnega beliča. Je pa Slovenijo oropalo za desetletje razvoja. To imejte v mislih, ko se odločate o tem, ali naj temo odgovornosti za bančno luknjo prepustimo preteklosti, ali pa naj vztrajno zahtevamo sankcioniranje odgovornih.

V preiskovalni komisiji smo pokazali na krivce. Sedaj je na organih pregona in sodstvu, da spišejo epilog. In, kot vse stvari v Sloveniji, je tudi to v veliki meri odvisno od politične volje. Če se bo še naprej stremelo k temu, da se nič bistvenega ne spremeni, bomo tam, kjer smo danes. Če pa bo nova vlada iskanje odgovornosti postavila kot enega od ključnih ciljev, bo pravici prej ali slej zadoščeno. Osebno bom pri tem vztrajal v okvirih, ki mi bodo na razpolago. Že zaradi svojih otrok, da jih ne bi še enkrat 'bančno' okradli.

Volitve torej odločajo. Spet bomo izbirali 'pilota' v letalu, ki bo določil višino, smer in hitrost leta. Od tega je odvisno, kje bo naš naslednji pristanek. Kje se vidimo tedaj? No, odvisno je od nas samih. Tistih, ki se bomo udeležili volitev. 20 let nazaj je na volišča odšlo ¾ vseh volilnih upravičencev. Zadnjih volitev se je udeležilo le še dobrih 51 % volivcev. . Slaba polovica je torej odločitev prepustila drugim. Morda se zdi simpatično, tudi uporniško. A, kot smo videli, precej drago... Želim si, da bi na teh volitvah volili – z nogami. Skratka, da bi vzeli pot pod noge, in šli oddati svoj glas. Naj se sliši glas večine. Ta preglasi tudi najmočnejše zvočnike.

Konec mandata je tudi čas samorefleksije. Si bil dovolj aktiven, dovolj uporen in dovolj pronicljiv, da si upravičil zaupanje volivcev? Prednost volitev je v tem, da to zlahka ugotoviš. Na volilni dan. Če so bili ljudje s tvojim delom zadovoljni, lahko koga še dodatno prepričaš. Če niso bili, ti pač rečejo – 'adijo'!

Če torej uporabim frazo, ki jo je Cerar uporabil  ob svojem odstopu, lahko zapišem: 'izročam Vam mandat v vaše roke'. Če sem vas s preteklim delom prepričal, da so spremembe možne, se na teh straneh beremo tudi v naslednjem mandatu. Če ne, pa svojemu nasledniku zaželim uspešnejše, učinkovitejše in odmevnejše delovanje v dobro Slovenije.
Vaš poslanec Anže Logar

 

Oglejte si tudi