Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Društvo upokojencev Vrzdenec »po sledeh aleksandrink«

Društvo upokojencev Vrzdenec se je v soboto, 28. 5. 2022 odpravilo na ekskurzijo »Po sledeh Aleksandrink«.
Aleksandrinke so bile slovenske žene in dekleta iz Goriške in okolice, ki so se v letih od 1870 do 1950 zaposlovale v Egiptu pri bogatih evropskih družinah kot varuške, sobarice, kuharice, guvernante in dojilje.
Naše spoznavanje zgodbe o Aleksandrinkah se je začela v Trstu. Za začetek smo se sprehodili po mestu, in se v spremstvu vodiča seznanili o bogati in raznoliki tržaški zgodovini. Kljub temu, da smo bili prepihani od močne burje, smo si privoščili še pravo italijansko kavo nato pa nadaljevali srečanje s potomcem Aleksandrinke, ki nam je pripovedoval o spominih na svojo mamo.
Pot smo nadaljevali do vasi Križ pri Trstu, ki je znana po slovenskih ribičih. Ogledali smo si to starodavno vas, posebna znamenitost pa je, da od tam izhaja najbogatejša aleksandrinka na svetu, ki je s svojim premoženjem bogato prispevala k razvoju kraja.
Kot vrhunec naše ekskurzije pa je bil obisk muzeja v Prvačni, ki hrani bogato zbirko fotografij in zgodb o domačinkah, ki so v iskanju dela odšle v Egipt. Na vhodu v muzej nas je pričakala domačinka v avtentičnih oblačilih in nam pripravila nastop v katerem je v besedah predstavila ohranjene spomine svojih prednic, ki so zapustile dom, žrtvovale osebno udobje in srečo, da bi svojim družinam zagotovile boljše življenje.
Na poti proti domu smo se ustavili še v Vipavi, kjer se nahajata dva staroegipčanska sarkofaga stara 4500 let, kakršnih je na svetu vsega skupaj le šest.
Polni vtisov in zgodb smo dan zaključili v večernih urah, v spominih pa bomo našo ekskurzijo še nekaj časa premlevali – vsaj do jeseni, ko se spet kam odpravimo.


DU VRZDENEC, Jana Jereb

Oglejte si tudi