Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Aktiven dan v Centru starejših Horjul

Center starejših Horjul ob koncu poletja odpira svoja vrata in navezuje stike z lokalnim okoljem. 30. 8. 2016 ob 10. uri vas vabi na dan odprtih vrat.

Predstavili vam bomo program Aktiven dan – socialno-varstveni program, namenjen dvigu kvalitete življenja najstarejše skupine prebivalstva, ki še biva v svojem domačem okolju. Program organizira zavod Aktivna starost, ki deluje neprofitno na področju socialnega varstva starejših. Zavod s pomočjo lastnega strokovnega in motiviranega osebja, poslovnih partnerjev in lokalne skupnosti organizira in izvaja programe, prilagojene starejšim, s ciljem izboljšati kakovost življenja v tretjem življenjem obdobju. Aktiven dan je program, namenjen predvsem starejšim od 80 let, ki bivajo v domačem okolju in se zaradi različnih ovir ne morejo v zadostni meri udeleževati aktivnosti izven doma, potrebnih za vzdrževanje ustrezne kakovosti življenja. Dolgoročno program zagotavlja starostnikom boljše psiho-fizično stanje, kar jim omogoča, da lahko dlje časa kakovostno bivajo doma, neodvisno od (nujne) pomoči svojcev. Skrb za starostnika je pogosto psihično, časovno in včasih tudi fizično zelo obremenjujoče za svojce, ne glede na to ali so še v službi ali v pokoju. Program je mogoče združiti z oskrbo starejših v domačem okolju, saj starostnikom zagotavlja takšno raven fizične, kognitivne in socialne aktivnosti, kot jo potrebujejo za bivanje doma.

V sklopu aktivnega dne starostniki preživijo dan ob aktivnostih, ki neposredno krepijo fizične in kognitivne sposobnosti ter socialne stike. Program poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času v našem centru in se zaključi s kosilom. Sestavljen je iz niza povezanih aktivnosti; začne se s polurnim kofetkanjem, v času katerega lahko udeleženci poklepetajo in se družijo med seboj. Sledi uvodno izobraževanje o ciljih dnevnih aktivnosti in pomembnosti aktivnega ter zdravega življenja starostnikov. Nato se prične fizična vadba, ki je naravnana individualno, kar pomeni, da posebej usposobljen vaditelj najprej oceni starostnikovo stanje in skupaj določita cilje – tako vsak posameznik dobi svoj vadbeni karton. Vaditelj tekom vadbe budno spremlja napredek posameznika in prilagaja zahtevnost vaj napredku. Tako starostnik  izvaja vedno bolj zahtevne vaje in zmore vedno več. Takšna vadba omogoča boljšo fizično pripravljenost, izboljša osnovne vitalne funkcije in nekatera že obstoječa bolezenska stanja ter pomaga pridobiti funkcionalno telesno sestavo, hkrati pa krepi življenjsko energijo. Po kratkem odmoru sledi Aerobika možganov, to so delavnice, na katerih se starostniki učijo kognitivne vadbe, ki prepreči oziroma upočasni pešanje spominskih in drugih kognitivnih funkcij. Program se zaključi s kosilom, ki je tudi dobra priložnost za druženje udeležencev. Za vzpodbudo in lažje ter bolj prijetno izvajanje vseh aktivnosti je ves čas prisoten tudi animator. 

Program financira zavod Aktivna starost, mesečno participacijo v višini 45 evrov pa poravnajo udeleženci sami. Dejanski strošek za uporabnika je tako le 5,6 evra za en obisk, tri ure aktivnosti in kosilo. Prijaviti se je mogoče na recepciji Centra starejših Horjul, po telefonu 01 759 1300 ali e-pošti info.horjul@deos.si.

Slavi Kosec

Oglejte si tudi