Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Prikaz vadbe za starejše

Gibanje v zrelih letih je zelo pomembno za kakovostno starost. Seveda je pri vsem tem zelo pomembno, da se rekreiramo na pravi način, da ne pride do poškodb. Zato so v četrtek 17. junija v medgeneracijskem središču pri OŠ Horjul pripravili za starejše občane posebni prikaz pravilne uporabe fitnes naprav.
Tečaj je potekal v izvedbi podjetja Deos Horjul pod strokovnim vodstvom predavateljev, strokovnjakov za področje kalistetične vadbe. Pri vsem tem so izpostavili, da je motivacija enako pomembna kot pravilna izvedba vaj. Starostniki se namreč hitro znajdejo v primežu tegob, ki jih prinašajo leta, a to v resnici ne sme biti izgovor, ampak je potrebno telo razgibati in mu pomagati, da ohranja mišično maso. Opozorili so tudi, da dolgotrajno ležanje v postelji, zelo vpliva na izgubo mišične mase in možnosti razgibavanja, s tem pa se zelo hitro lahko bistveno poslabša tudi zdravstveno stanje.

Vsak starostnik lahko na napravi, ki ima na levi in desni strani ograjo, trenira ravnotežje s hojo po sredinski peščeni podlagi, ki hkrati tudi krepi sklepe, saj morajo med hojo po neravni in mehki podlagi delati tudi tiste nekoliko bolj skrite mišice, ki jih ne uporabljamo tako pogosto, a so pomembne za stabilnost celotnega telesa. Fitnes inštruktorji so tudi poudarili kako je pomembno je, da pri vadbi poslušamo telo: če nekaj boli, pomeni da je nekaj narobe in da moramo poskrbeti za telo.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Besedilo in Foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi