Jesen
je čas, ko so dnevi vse krajši in hladnejši, a sončni žarki zato vse slajši in
toplejši. Vrtovi in sadovnjaki so polni pridelkov, ki jih v tem času skrbno
pobiramo in pripravljamo ozimnico za hladnejše mesece, ki so pred nami. V vrtcu
Horjul smo v mesecu septembru obeleževali sadno-zelenjavne dneve. Otroci so se
spoznavanja sadja in zelenjave lotili z vsemi svojimi čutili. Posamezne sadeže
so si ogledovali, jih tipali, vonjali in okušali, po svojih zmožnostih so jih prepoznavali
in poimenovali, jih umeščali med sadje oz. zelenjavo ipd. Pogovarjali smo se o
tem, kje in kako posamezno vrsto sadja in zelenjave pridelujemo, primerjali njihovo
obliko, barvo, vonj in trdoto. Pogledali smo tudi v notranjost plodov in
spoznavali, kateri imajo peške in kateri koščice. Tematiko sadja in zelenjave
smo vpeljali tudi v različne gibalne dejavnosti; v igralnicah in naravi. Otroci
so jabolka prepoznavali v vrečah s skritimi predmeti, z vonjanjem pa iskali
pare igre spomin.
Otroci so sadje in
zelenjavo okušali surovo, s pomočjo vzgojiteljic pa so pripravili tudi mnogo
raznovrstnih, zdravih jedi. Najmlajši so iz koščkov sadja in zelenjave
oblikovali prave male umetnine na krožnikih: nastajali so smešni obrazi, živali
in druge igrive podobe. Otroci so pri tem pokazali veliko veselja in na koncu svoje
pisane stvaritve z veseljem pojedli. Nekoliko starejši otroci so pri pripravi
jedi pokazali veliko samostojnosti in kuharskih spretnosti. Skupaj z
vzgojiteljicami so pripravili pečeno zelenjavo (paprike, bučkin čips, čebulo,
rdečo peso), solato tzatziki, zdrave pice in zelenjavne narastke. Pripravili so
tudi pisana sadna nabodala, korenčkov sok, smuti, kolačke s sadjem ter pito z
jabolki in korenjem. S pomočjo sušilnika za sadje so posušili jabolka, hruške
in banane. Vzgojiteljice opažamo, da otroke njihovo sodelovanje pri pripravi
posameznih obrokov še dodatno spodbudi k okušanju sadno-zelenjavnih jedi in
spoznavanju novih okusov.
Na temo sadja in
zelenjave so otroci tudi veliko ustvarjali. Risali so z voščenkami in slikali s
tempera barvami, manjkale niso niti naravne barve iz korenja in rdeče pese.
Jabolka in hruške so uporabili za pečatnike in z njimi odtiskovali, iz koruznih
zrn so izdelali čudovite ropotulje. Nastala je tudi krasna buča velikanka iz
papirja. Dneve sadja in zelenjave smo še dodatno popestrili s prepevanjem
pesmi, z bansi in z branjem zgodb (Repa velikanka, Zelenjavci, Zelo lačna
gosenica, Moja dišeča knjiga, vonji in barve – Sadje, Posladkaj se, miška, Zelenjavni
vrt gospoda Volka idr.).
Staršem in kuhinjskemu
osebju VVE Horjul se prijazno zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje pri izvedbi sadno-zelenjavnih
dni.
Špela Malovrh





