Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

V Horjulu smo zaljubljeni v knjige

V knjižnici OŠ Horjul smo v novembru 2019 dva tedna gostili potujočo razstavo Pot knjige od avtorja do bralca, ki nam jo je posodila Javna agencija za knjigo RS. Razstava Žige X Gombača in Davida Krančana, katere vsebina dejansko obstaja tudi v kratkem stripu, nas vodi po poti nastanka knjige – od zamisli avtorja, prek založniških poklicev, tiskarne, distributerjev, v knjigarno in knjižnico ter na koncu domov, saj »knjiga zaživi šele, ko jo nekdo prebere«. Po poti knjige nas vodi simpatični knjižni molj, ki mu strašna nevihta odpihne dom, zato se odloči, da si bo ustvaril nov dom – knjigo. Razstava je bila postavljena v knjižnici, ki je srce šole, kjer učenci preživijo veliko prostega časa. Organizirano si jo je ogledalo 226 otrok (starejša skupina vrtčevskih otrok in učenci od 1. do 6. razreda), samostojno pa tudi ostali učenci ter posamezni starši v popoldanskem času. Na koncu vodenja so otroci reševali pripravljene učne liste, ki so jih dojemali kot poučne, a tudi zabavne. 

Z učenci smo v pogovoru ugotavljali, kakšen izraz uporabljajo v drugih jezikih za »knjižnega molja«, pri literarnih nagradah smo se spomnili naše domačinke Kristine Brenkove, urednice, prevajalke in pisateljice, po kateri se imenuje tudi literarna nagrada za najboljšo slikanico. Kaj je boljše – knjiga ali film? In zakaj? Pogovarjali smo se o prevajanju, preverjali v knjigah, kakšne so naklade slovenskih knjig danes in kakšne so bile pred leti. Iskali smo knjižne molje v posameznih razredih in ugotovili, da sta na razred v povprečju dva – en fant in eno dekle. Pri starših pa z veliko prednostjo vodijo mame pred očeti. Učenci so razstavo doživeli zelo čustveno in se z g. Moljem tudi identificirali (kako je, če ostaneš brez doma, kako se počuti pisatelj, ko dobi svojo knjigo prvič v roke ipd.).

21. novembra nas je obiskal pisatelj Žiga X Gombač, ki je učencem od 3. do 5. razreda na zabaven način še enkrat povzel pot knjige. Nato je učencem povedal še tri svoje zgodbe, ki so bile podkrepljene s projekcijo ilustracij. Žiga X Gombač ubira pri svojem delu samosvoje prijeme, da pridobi otrokovo pozornost, tako da so učenci poslušali na vsa ušesa. Spoznali smo, da se nam ni treba bati tujih stvari; kako se ponovno spoprijateljiti s sprtim prijateljem in kako osvojiti ljubezen svojega življenja. Prav koristni nasveti! Na koncu pa so bili učenci tudi zelo veseli njegovih avtogramov. 

Odslej se naši učenci ne bodo več spraševali, zakaj se avtorji bojijo glavnega urednika, čemu so lektorji videti tako strogi, pa tudi malo bolj arhaične besede, ki so že ušle iz našega dnevnega besednjaka, bodo prepoznali, ko jih bodo ponovno srečali. Predvsem pa se na tak način otroci zaljubljajo v knjige, kar je želja vseh nas, odraslih, ki skrbimo za njihov razvoj – staršev, učiteljev in knjižničarjev.

 

Polona Končar, knjižničarka

 

Oglejte si tudi