Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
JUTRI
22°C
12°C
PET.
22°C
12°C
Oceni objavo

Starši predstavijo svoj poklic

V tem šolskem letu so se nam v vrtcu v dopoldanskem času kar nekajkrat pridružili starši. Trikrat pa je bilo to s posebnim razlogom, predstavili so nam svoj poklic.

V skupini Metuljev nas je obiskala Enejeva mami in nam predstavila poklic frizerke. Otrokom je pokazala frizerske pripomočke in jim opisala, kako jih uporablja pri svojem delu. Del igralnice smo uredili v frizerski kotiček. V njem je s česanjem, barvno maskaro in pletenjem kitk ves dopoldan otrokom urejala pričeske. Fantje so večinoma želeli, da jim naredi irokezo, deklice pa so si izbrale kitke na različne načine. Na otroke je predstavitev poklica naredila močan vtis. V naslednjih dneh so v kotičku na punčkah nastajale zanimive frizure.

Galov ati je poklic varnostni tehnik predstavil na domu svojih staršev. V kmečki sobi je pripravil okolje z različnimi napravami, s pomočjo katerih je predstavil poklic, ki ga opravlja. Otroke je seznanil z različnimi alarmi in jim pojasnil, na kaj nas ti opozarjajo. Spoznali so različne kamere ter izvedeli, kam jih namestimo in zakaj. Z otroki se je pogovarjal tudi o varnem oziroma ustreznem obnašanju v različnih situacijah. Pogovarjali so se, zakaj se otroci ne igrajo z ognjem, zakaj ne odpirajo vrat tujcem, če so sami doma, zakaj ne jemljejo stvari od tujcev, zakaj ne sedajo v/na prevozna sredstva tujcev, zakaj v trgovini vedno plačamo stvari ... Otroci so se tudi seznanili s postopkom, kako v trgovini odkrijejo človeka, ki hoče kakšno stvar odtujiti. Galov ati jih je povabil, da se tudi sami aktivno vključijo v delo z opisanimi pripomočki. Usmerjali so kamero ter z njo snemali in opazovali sliko na monitorju, z dimom so sprožili protipožarni alarm, z ustrezno napravo odkrivali skrite predmete … Otroci so dobili tudi vsak svoj zvezek podjetja, kjer je ati zaposlen. Vanj bodo risali in pisali. Za zaključek prijetnega dopoldneva pa nam je Gal z atijem in starimi starši postregel s sokom in piškoti.

V skupini Čebel pa se je Mojčin ati ponudil, da nam predstavi svoj hobi, poučevanje karateja. Pridružil se nam je v ponedeljek dopoldne v telovadnici, z vsemi potrebnimi pripomočki. Najprej smo se sezuli, saj so karateisti bosi. Nato smo spoznali njihov pozdrav ter se ogreli s tekom, hojo po vseh štirih … Predstavil nam je svojo obleko, nas učil pravilnega udarjanja z roko in nogo ter kako se pobrati s tal brez opiranja na roke. Na koncu nam je pokazal še skupek gibov, ki jih uporablja pri borbi. Otroci so predstavitvi z zanimanjem sledili in bili smo kar malo razočarani, da je ura tako hitro minila. Na koncu smo se mu zahvalili in ga povabili, naj se nam še kdaj pridruži. Mi pa smo mu morali obljubiti, da gibov, katerih nas je naučil, ne bomo pokazali nikomur drugemu, saj se karate izvaja izključno v prostorih, ki so temu namenjeni, in z osebo, ki je za to usposobljena.

Predstavitve poklicev, ki jih pripravijo starši, ki te poklice v resnici opravljajo, so veliko bolj zanimive od samega pogovarjanja o poklicih. S svojim sodelovanjem nam polepšajo dopoldneve in nas obogatijo z novimi izkušnjami. Tako se še enkrat zahvaljujemo vsem staršem, ki so si vzeli čas za nas.

 

Marinka Batagelj in Barbara Čepon

Oglejte si tudi