Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Slovenski zajtrk v šoli in vrtcu

Pomen lokalno pridelane hrane se v zavest ljudi hitro vrača. Ni vseeno, od kje pride hrana, kako daleč je pripotovala in uveljavlja se pravilo, da je najboljše tisto, kar je sveže pridelano, z domačega drevesa ali vrta. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga tudi letos obeležili 15. novembra, vse otroke v osnovni šoli in vrtcu Horjul spomni prav na to.
Andreja Naglič Kumer, pomočnica ravnatelja, je ob našem obisku vrtca v Horjulu takole opisala, kako se pripravljajo na slovenski zajtrk in kaj pravzaprav pomeni predšolskim otrokom: "Vzgojitelji so se z otroki pogovarjali o pomenu zdrave prehrane, o naravi in čebelah ter njihovem pomenu pri opraševanju. V tem tednu so si ogledali tudi, kako poteka delo sadjarja in kako je videti čebelnjak, da si otroci lahko predstavljajo, kako to zgleda od blizu. Otroci to doživljajo kot povsem aktualno temo, saj živijo tu in zdaj, so zelo vedoželjni in zares lepo sprejmejo te vsebine, ki jih podajamo ob tej priložnosti." 

Ob tokratnem dnevu tradicionalnega slovenskega zajtrka so otroke v vrtcu obiskali tudi mladi čebelarji iz osnovne šole Horjul, ki sta jih spremljala mentor Janko Prebil in njegov pomočnik Ivan Krvina.  Zanimivo, med četrtošolci, ki se sedaj udeležujejo čebelarskega krožka, so se našli tudi takšni, ki se še spomnijo podobnega obiska čebelarjev v vrtcu. Sedaj pa so skupaj z mentorjem pridelali že lepo količino domačega šolskega medu, ki ga potem porabijo za zajtrk v šoli in vrtcu. Na vprašanje, ali je težko pridelovati med, so fantje v en glas zatrdili, da ne, da je zabavno in da se v čebelnjaku vedno kaj dogaja.  Najraje seveda hranijo čebele tako, da jim pripravijo sladko vodo in pogače. Prav nič pa jih ni strah, da bi jih čebele pičile. Morda tudi zato, ker vedno uporabljajo ustrezno zaščitno čebelarsko obleko. In ko smo jih na koncu vprašali, kateri med imajo najraje, so vsi v en glas zatrdili, da je najboljši akacijev med. 

Delo mladih čebelarjev podpira tudi novi ravnatelj, ki pravi, da je to lep slovenski običaj in je zelo vesel in ponosen, da ima osnovna šola Horjul to obšolsko dejavnost, ki sicer ni ravno običajna v ostalih osnovnih šolah. Pravi, da je pomembno, da se zavedamo, kako pomembne so čebele za naše življenje, saj bi bili brez njih izgubljeni, ker oprašujejo toliko rastlin. Kljub vsemu se čebelnjaku raje izogne in delo v čebelnjaku 

prepušča tistim, ki se na to bolje spoznajo. Tako otroci pobližje spoznajo pomen samooskrbe in doma pridelane hrane ter dejansko razumejo, kaj vse je potrebno, da dobimo hrano na mizo. To pa je že pomemben del učenja za vse življenje. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi